Emekli yeşil pasaport nasıl alınır? içeriğimizde emeklilerin yeşil pasaport alması için gereken adımları tek tek inceledik. Emeklilerin yeşil pasaport alması için gerekli belgeleri incelerken pasaport hakkı nasıl sorgulanır? Randevu nasıl alınır? Cüzdan bedeli nasıl ödenir? sorularına da cevap verdik.
Sayfa İçerisindekiler
Emekliler Yeşil Pasaport Alabilir mi?
Çalışırken yeşil pasaport alma hakkına sahip olan devlet memurlarının emeklilik sonrasında da yeşil pasaport hakkı almaya hakkı vardır. Yeşil pasaport alabilmek için derecenizin 1, 2 ya da 3 olması gerekmektedir.
Emeklilerin yeşil pasaport hakkından herhangi bir şart aranmaksızın eşleri de yararlanabilir. Çocukların faydalanması içinse yaşlarının 25’in altında olması, öğrencilerinin devam etmesi ve evli olmamaları şartı bulunmaktadır.
Emekli Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Emekliler yeşil pasaport almak için öncelikle kurumlarına başvurarak emekli olduklarına dair bir belge almalılar. Bu belgeye yalnızca ilk başvuru esnasında gerek olacaktır.
Emeklilik yazısı ve fotoğrafınız hazırsa randevunuzu alabilirsiniz. Randevu saatinde nüfus müdürlüğüne gitmeden önce cüzdan bedelini ödemeniz gereklidir. Ödemeyi yaptıktan sonra yanınıza varsa eski pasaportunuzu da alarak başvuru için nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz.
Not: Yeşil pasaport çocuk ya da eşler için alınacaksa dahi hak sahibinin başvuru esnasında bulunması gerekmektedir. Eğer hak sahibi gelemeyecekse noterden vekaletname verebilir. Bu vekaletnamede “Çocuklarımın/eşimin yeşil pasaport hakkımdan yararlanmasına izin veriyorum.” Yazması gereklidir. Ekstra olarak çocuklar için yaşlarının 25’in altında olduğun, okumaya devam ettiğinin ve evli olmadığının beyan edilmesi şarttır.
Yeşil Pasaport Hakkı Sorgulama
Devlet memurları yeşil pasaport yönetmeliği ile kimlerin yeşil pasaport alabileceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Ancak kademenizi öğrenmek için E devletten faydalanabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/calisma-hayatim E devlet çalışma alanım bölümüne girdiğinizde derece ve kademenizi görebiliyorsunuz. Dereceniz 3 veya altında ise yeşil pasaport alabilirsiniz.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Emekli
- Kurumunuzdan emekli olduğunuza dair belge (Emeklilik yazısı): Bu belgeyi en son emekli olduğunuz ildeki kurumunuza ait il müdürlüğünden alabilirsiniz. Ancak bu belgeyi bir kere almak yeterlidir. Pasaport yenileme işlemlerinde pasaportunuz üzerinde emekli yazdığınızdan daha önce bu belgeyi aldığınız kabul edilir. Tekrar belge istenmez.
- 1 adet biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içerisinde ve kurallara uygun çekilmesi şarttır. Bu konuda sorun yaşamamak için öncesinde pasaport fotoğrafı nasıl olmalı? içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
- Eski pasaport: Eğer daha önceden alınmış bir pasaportunuz bulunuyorsa (kırmızı pasaport da olabilir.) yanınızda bulundurmalısınız.
- Cüzdan bedeli: Randevu aldıktan sonra hususi pasaport cüzdan bedelini ödeyerek gerekli belgeleri hazırlamayı tamamlayabilirsiniz.
Emekli Yeşil Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?
Yeşil pasaport almak için önceden emniyet müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir. Ancak güncel başvurularınızı il nüfus müdürlüğüne yapmalısınız.
Eğer şehrinizdeki nüfus müdürlükleri yoğun değilse randevu almadan da başvurabilirsiniz. Yeşil pasaport için randevu almak ise bekleme sürenizi kısaltacaktır.
Randevuyu 199’u arayarak çağrı merkezi üzerinden alabilirsiniz. https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine girerek “pasaport randevu al” bölümüne tıklayabilirsiniz. Bir sonraki adımda almak istediğiniz pasaport çeşidi sorulacaktır. Hususi (yeşil pasaport) bölümüne tıkladıktan sonra karşınıza çıkan formu doldurarak randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Cüzdan Bedeli Ödeme
Yeşil pasaportunuzu almadan önce cüzdan bedelini ödemeniz gerekmektedir. Cüzdan bedelini PTT şubelerinden ya da anlaşmalı bankalardan ödeyebilirsiniz. Ayrıca doğrudan sanal ödeme yapma imkânınız da bulunur.
https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp adresinden interaktif vergi dairesine ulaşabilirsiniz. Buradan “harç ve değerli kâğıt bedeli” ödeme menüsü aracılığı ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu esnada T.C. kimlik numarası, ad soyad, il, vergi dairesi gibi bilgileri girmeniz gerekecektir. İşleminizi kredi kartı kullanarak tamamlayabilirsiniz.
Ödemeler sistemden göründüğü için normal şartlarda makbuz talep edilmez. Ancak herhangi bir sorun olmasına karşın belgeleri yanınızda bulundurmanızda fayda vardır.
Emekli Yeşil Pasaport Cüzdan Bedeli Ne Kadar?
Her yıl pasaport cüzdan ve harç bedelleri yeniden belirlenmektedir. Ancak yeşil pasaport harç ücretinden muaftır. Yalnızca defter bedeli ödenmesi gerekmektedir. Defter bedelleri de cüzi miktardadır. 2022 yılı pasaport cüzdan bedeli 225 TL olarak belirlenmiştir.
Emekli Yeşil Pasaport Başvuru Formu İndir
Yeşil pasaport talep formu yalnızca çalışanların doldurması gereken bir formdur. Emekliler için gerekli değildir. Emeklilerin randevu almaları, gerekli belgeleri hazırlamaları, cüzdan bedelini ödemeleri yeterlidir.
Emekli Yeşil Pasaport Dilekçe Örneği
Emeklilerin yeşil pasaport alması için kurumlarına başvuru yapmaları gerekecektir. Emeklilik yazısı almak için bir dilekçe hazırlamalısınız.
- Bulunduğunuz kurumu belirterek başlamalısınız. Örneğin “Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’ne” şeklinde.
- “Kurumunuz ____ müdürlüğünde çalışmaktayken ___ tarihinde emekliye ayrıldım. İlgili makama vermek üzere hususi pasaport üst yazısının düzenlenerek tarafıma verilmesini arz ederim.” Şeklinde devam etmelisiniz.
- Dilekçenizin altına T.C. kimlik numaranızı, sicil numaranızı, adresinizi ve iletişim bilgilerinizi yazmalısınız.