Norveç, çalışma şartları ve güçlü ekonomisi ile son dönemlerin en çok göç alan ülkeleri arasında bulunuyor. Elbette bu gücü koruyabilmek adına oturma izni verme konusunda son derece seçici bir politikaları var.
Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birinde vatandaşlığı bulunan kişiler Norveçte yaşamak veya çalışmak için oturma izni almak zorunda değiller.
Avrupa Birliği dışındaki ülke vatandaşlarının ise iki aşamalı bir yol izleyerek önce geçici oturma izni almaları, ardından ise kalıcı oturma İzni almaları gerekiyor.
Sayfa İçerisindekiler
- Norveç Oturma İzni Türleri Nelerdir?
- Norveç Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?
- Norveç Oturma İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Başvuru Öncesi İnternetten Kayıt Nasıl Yapılır?
- Norveç Oturma İzni Başvuru Ücretleri
- Oturma İzni Almak İçin Ödenmesi Gereken Diğer Ücretler
- Norveç Oturma İzni Başvuru Süreci ve Randevu İşlemleri
- Vize Başvuru Merkezine Yapılan Norveç Oturma İzni İşleminin Onay Süreci
- Büyükelçilik Başvurularında Norveç Oturma İzni İşleminin Onay Süreci
Norveç Oturma İzni Türleri Nelerdir?
Norveç oturma izni almadan önce dikkat edilmesi gereken ilk aşama başvuru yapılacak iznin türüdür. Çalışmak, eğitim veya vatandaşlık almak amacıyla başvuruda bulunacak kişilerden istenen belgelerle sığınma vb. nedenlerle zorunlu göç başvurusunda bulunacaklardan istenen belgeler farklılık göstermektedir.
Özellikle aile üyeleri ile birlikte oturma izni almak isteyen kişiler için; yalnız eş ve kendisi için oturma izni, eş, çocuklar ve kişinin kendisi için oturma izni, diğer aile üyeleri için oturma izni gibi farklı izinler bulunmaktadır.
Erasmus gibi öğrenci değişim aktiviteleri ile kısa süreliğine oturma izni alması gerekenler için, 90 günden daha uzun süren değişim programlarında eğitim oturma izni gerekmektedir.
Norveç Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?
Norveç’te çalışmak, eğitim görmek veya vatandaşlık edinmek amaçlarından hangisi ile oturma izni başvurusu yapacağınız, sizden istenen belge çeşitlerini değiştirmektedir.
Norveç oturma izni Göç Müdürlüğü yani UDI tarafından verilmektedir. Türkiye vatandaşlarının başvuruları sırasında en sıklıkla düştükleri yanılgı, başvurularını Norveç Büyükelçiliği’ne yapmaya çalışmaktır.
Oturma izni başvurusunun İzmir, Antalya ve Ankara’da bulunan vize başvuru merkezlerinden birine gidilerek yapılması gerekmektedir. Eğer kişi başvuruyu kendisi takip edemeyecek durumda ise UDI internet sitesinden alınacak bir vekâletname ile başkasını yetkilendirmesi gerekmektedir.
Norveç Oturma İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
UDI internet sitesinde başvuruda bulunulabilecek tüm oturma izni türlerine ait başvuru yönergeleri bulunmaktadır. Başvuruda bulunacağınız oturma izni türünü seçerek gerekli tüm belgelerin dökümlerine ulaşabilirsiniz.
Sitenin sunduğu imkânlardan bir tanesi de kontrol listesi özelliğidir. Bu listedeki evrakların tümü elinde olmadan başvuranların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
Sizden istenen belgelerin bazıları Norveçte iletişim halinde olduğunuz kişinin temin edebileceği belgelerken, çoğunluğu ailenizden ve sizden istenen belgelerdir. Belgelerin tamamı A4 boyutunda olmalıdır ve kesinlikle zarar görmemiş, deforme olmamış şekilde verilmelidir.
Başvuru belgelerini sunmadan önce tüm belgeleri yedeklemekte veya fotokopilerini saklamakta fayda vardır çünkü konsolosluk ve büyükelçilik işlem sonrası belgeleri geri vermemektedir.
Başvuru dosyasına eklemeniz gereken görseller varsa tüm bu resimleri, A4 boyutunda bastırarak renkli fotokopi haline getirmeniz ve o şekilde teslim etmeniz gereklidir.
Belgelerin teslim edilmeden önce çevirilerinin yapılarak İngilizce veya Norveççe teslim edilmesi gerekmektedir. Özellikle vukuatlı nüfus cüzdan örneği veya adli sicil kaydı gibi kişiye dair önemli belgelerin mutlaka İngilizce olarak sunulması gereklidir.
Başvuru Öncesi İnternetten Kayıt Nasıl Yapılır?
Norveç oturma izni için tüm belgelerinizi teslim etmeden önce internetten çevrimiçi kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Bu kaydı yaptırmadığınız takdirde başvurunuz işleme alınmayacak ve sistemde gözükmeyecektir.
Başvurunuzu UDI üzerinden gerçekleştirmeniz ve portala erişebilmek için üyelik açmanız gerekir. Üyelik için ilk aşama; UDI sitesinde yer alan “Application Portal” bölümünde “Create New User Account” kısmına tıklayarak yeni bir üyelik açmaktır. Bu üyeliği oluştururken aktif bir e-posta adresi girilmesi son derece önemlidir yoksa başvuru işlemi geçersiz sayılacaktır.
E-posta adresinize kısa süre içerisinde, oturma izni için gerekli olan ücreti ödediğinize ve online kaydınızın gerçekleştirildiğine dair bir onay maili gelecektir. Bu mailin çıktısını alarak diğer teslim edeceğiniz belgeler ile birlikte başvurunuz sırasında teslim etmeniz gerekmektedir. Bu belge başvuracak kişi tarafından imzalanmalıdır, eğer başvuru 18 yaşından küçük çocuklar adına yapılıyorsa çocukların ebeveynleri veya yasal vasileri tarafından imzalanarak başvuru dosyasına konulmalıdır.
Norveç Oturma İzni Başvuru Ücretleri
Başvuruda bulunulacak oturma izni türüne göre ücretler farklılık göstermektedir. Ödeme yapmadan önce UDI üzerinde yer alan başvuru türü ve ücretlerini incelemeniz son derece önemlidir.
Tüm başvuru ücretleri Norveç’in para bilimi olan NOK üzerinden hesaplanmaktadır. En sık başvurulan oturma izinlerinin ücretleri ise şu şekildedir:
- Grup halindeki işçi alımlarında çalışma oturma izni 5400 NOK (645 USD)
- Bireysel çalışma oturma izmi 5400 NOK (645 USD)
- 18 yaşından büyükler için eğitim oturma izni 5300 NOK (633 USD)
- 18 yaşından küçükler için eğitim oturma izni ücretsiz
- Kendi fonunu karşılayarak araştırma yapmak için Norveçte oturma izni almak isteyenlerin ise 5300 NOK (633 USD) ödemeleri gerekmektedir.
Oturma İzni Almak İçin Ödenmesi Gereken Diğer Ücretler
Oturma izni başvurusu için ödenecek başvuru ücreti haricinde vize harçları ödenmesi de gerekmektedir. Vize ücretleri alacağınız ekstra hizmetler ve sigorta bedellerine göre farklılık gösterebilir.
Size en uygun vize ücretini belirlemek için VSF’nin sitesini ziyaret ederek, almak istediğiniz hizmeti seçerek ücret aralığını görebilirsiniz.
Norveç Oturma İzni Başvuru Süreci ve Randevu İşlemleri
UDI üzerinden gerçekleştirdiğiniz online başvuru sonrası sistem başvuruları değerlendirmeye aldığına dair bir onay maili yollayacaktır. Bu mail sonrası ek bir durum olması halinde UDI sizinle iletişime geçecektir.
Portaldaki onay sürecinden sonra vize başvuru merkezi yani VSF’den randevu alınması zorunludur. Randevusu olmayan kişilerin başvurusu değerlendirmeye alınmamaktadır.
Randevu günü ve saati geldiğinde başvuruda bulunan kişinin şahsen giderek, tüm evraklarını eksiksiz olarak vize başvuru merkezine teslim etmesi gerekmektedir. Aile oturma izni başvurusunda bulunan aile üyeleri randevu gününden sonraki herhangi bir tarihle mülakata çağırılabilir, bu mülakatlara eksiksiz olarak gidilmesi şarttır.
Vize Başvuru Merkezine Yapılan Norveç Oturma İzni İşleminin Onay Süreci
Norveç oturma izninizin onay süreci, başvuruyu gerçekleştirdiğiniz merkeze ve vekil tayin edip etmemenize göre farklılık gösterebilir. Vize başvuru merkezine oturma izni başvurusunda bulunan kişiler vize başvuru merkezinin internet sitesinden başvuru sürecini ve işlemlerinin sonuçlanıp sonuçlanmadığını takip edebilirler.
Başvurunuzun onaylanması halinde vizeyi büyükelçilik basar ve vize başvuru merkezine sizin adınıza gönderir. Buradaki önemli nokta vekil tayin edip etmemenizdir.
Eğer Norveçte bir vekil tayin ettiyseniz DUI ilk olarak vekilinizi bilgilendirecektir. Başvurunuzun onaylanması ve pasaportunuzun çıkması halinde vize başvuru merkezi tarafından adresinize kargo ile postalanmasını istiyorsanız, başvuru esnasında bu seçeneği tercih edebilirsiniz.
Başvurunuzun kabul edildiğine emin olduktan sonra, UDI’nin sitesine girerek Norveç polisinden oturma izni kartı almanız için randevu talebinde bulunmanız gerekmektedir. Bu talebi oluşturup kartı almadan oturma ve çalışma izniniz geçersiz sayılmaktadır.
Büyükelçilik Başvurularında Norveç Oturma İzni İşleminin Onay Süreci
Büyükelçiliğe oturma izni başvurusunda bulunanlar için ise randevu koşulu yoktur. Büyükelçiliğin açık olduğu saatler içerisinde giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Başvurunuzun onaylanması halinde size veya vekilinize bilgi verilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta vizenizi büyükelçilikten almanız gerektiğidir. Evinize kargo servisi yoktur. Vize dağıtım saati büyükelçilikler için 16.00 olarak belirlenmiştir, bir sorun olmadığı takdirde aynı gün içinde vizenizi alabilirsiniz.
Büyükelçilikte vize başvurusu yaparken biyometrik fotoğraf ve geçerli pasaportunuzu getirmeniz zaruridir. Başvuru saatleri pazartesi – perşembe günleri 8.30-16.30 arasında, cuma günü ise 8.30-14.00 arasındadır.
Vizenizi aldıktan sonra 7 iş günü içinde Norveç polisinden randevu alarak oturma izni kartını almanız gerekmektedir.