Vize Vatandaşlık » Vatandaşlık İşlemleri » Avusturya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Avusturya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Avrupa’nın orta bölgesinde bulunan Avusturya, Türk nüfusunun yoğun olduğu ülkelerden biridir. Göçmen Türkler olduğu kadar turistik amaçla gidip uzun süre orada yaşamaya karar veren Türkler de yok değildir.

Yalnızca gezip görmek için gittiğinizde dahi vize kontrolü yapan Avusturya’da belli bir süre ikamet edip, vatandaşlık istemek oldukça zorlayıcıdır. Dolayısıyla şartları eksiksiz yerine getirmek ve kriterleri tamamlayıp evraklarla sunmak önemlidir.

Avusturya vatandaşlığı almak isteyen kişiler, belli standartlar doğrultusunda kabul edilmektedir. Birkaç yolu bulunan başvuruların en çok tercih edileni ikamet ile yapılandır. Belli bir süre ülke sınırları içinde yaşayan kişiler, vatandaşlık başvurusunda öncelikli kabul edilmektedir.

Avusturya vatandaşı olmaya karar verdikten sonra tüm şartları detaylıca öğrenmeli, dil ve iletişim kriterlerini gözden geçirmeli o şekilde başvurmalısınız.

Yatırım ile Avusturya Vatandaşlığı

Pek çok ülkeye nazaran vatandaşlığın en zor verildiği ülkelerden biri olan Avusturya’da şartlar oldukça ağırdır. Bu nedenle alternatif vatandaşlık yollarından her birini öğrenmeniz oldukça faydalı olacaktır. Bu yollardan ilki, yatırım seçeneğidir.

Avusturya’da vatandaş olarak kalmak isteyenler, ülke ekonomisini canlı kılmak zorundadır. Ülkeye herhangi bir katkınız olmaması durumunda vatandaşlığı almanız mümkün değildir.

Özellikle çalışabilir ve belli bir iş sahibi olan bireyler öncelikli kabul edilmektedir. İş dünyasında yer alan ve vatandaşlık talep eden bireylerin yatırım sınırı 10 milyon dolardır. Bu meblağda bir şirket ya da iş kurumu açarsanız vatandaşlık elde etmeniz yalnızca birkaç gününüzü alacaktır. Yatırım yoluyla vatandaşlık almak en hızlı yol kabul edilmektedir.

Evlilik ile Avusturya Vatandaşlığı

Avusturya vatandaşı olmanın pratik yollarından bir tanesi de evliliktir. 10 milyon dolarınız yoksa ve Avusturya halkından biri olmaya kararlıysanız bu durumda evlilik yolunu tercih edebilirsiniz.

AB üyelerinden biri olan ülke, evlilik kurumunu öncelikli kabul etmektedir. Bu nedenle aileden sorumlu komisyonlar oldukça ciddi çalışmalar uygulamaktadır.

Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunmak isteyenler her şeyden önce evliliklerinin gerçek olduğunu ispat etmek zorundadır. Avusturya’da vatandaşlık mülakatları esnasında eşinizin de yanınızda olması önemlidir.

Evlilik yoluyla vatandaşlık talebinde bulunduğunuzu belirttiğinizde, eşinizin şahitliği size artı puan kazandıracaktır. Bununla beraber evliliğinizin en az 5 yıllık olması gerekmektedir. 5 yıl boyunca belli periyotlarla gözetim altında tutulacağınızı da bilmelisiniz.

Evli olarak Avusturya topraklarında kesintisiz yaşamanız gerektiğini unutmamalısınız. Evlendikten sonra başka bir ülkeye gitmeniz durumunda vatandaşlık talebinde bulunmanız mümkün değildir.

İltica Başvurusu ile Avusturya Vatandaşlığı

Pek çok ülkeden farklı olarak Avusturya’da iltica yolu ile vatandaşlık onayı bulunmaktadır. Bulunduğunuz ya da vatandaşı olduğunuz ülkeden uzaklaşmak istediğiniz halde uzaklaşamıyorsanız herhangi bir devletten iltica talebinde bulunabilirsiniz.

İltica talebine karşılık veren ve sığınmacıları kabul eden ülkelerden biri de Avusturya’dır. Bu şekilde direk vatandaşlık elde edebilirsiniz. Bu süreçte elbette hangi amaçla sığınma talep ettiğiniz de oldukça önemlidir.

Doğum ile Avusturya Vatandaşlığı

Avusturya vatandaşlığı almak isteyen kişiler arasında en öncelikli grup, ülke sınırları içerisinde doğmuş olanlardır. Avusturya’da doğmanız durumunda farklı bir ülkede yaşamış olsanız dahi ülke vatandaşı olarak kabul edilmektesiniz.

Doğum hakları sırasında anne ya da babanızın önemli bir payı yoktur. Tek yapmanız gereken Avusturya’da dünyaya geldiğinizi ispatlamaktır.

Bebek dünyaya geldiğinde Avusturya nüfus müdürlüğüne giderek doğum belgesi çıkartılmalıdır. Daha sonra Türkiye’ye geldikten sonra ülkede noter imzalı çevirisi yapılmalı ve nüfus kâğıdına doğum yeri Avusturya olarak geçirilmelidir.  Bu şekilde bebek direk Avusturya vatandaşı olabilmektedir. Eğer anne ya da baba bunu yapmadıysa bu durumda doğum belgenizle başvuruda bulunmanız yeterli olacaktır.

Kültür ve Sanat Başarıları ile Avusturya Vatandaşlığı

Avusturya vatandaşı olmak isteyen kişiler, kendi başarıları sayesinde bunu sağlayabilirler. Uluslararası platformlarda kendini ispatlamış ve farklı alanlarda dünyaca tanından bir isim haline gelmişseniz ülke vatandaşlığını kısa sürede alabilirsiniz.

Bilim, ekonomi, sanat ve spor dallarından herhangi birinde başarılı olan isimler, Avusturya’yı temsil edebilecek durumdaysa vatandaşlık sorun çıkartılmadan verilmektedir. Bu süreçte Avusturya için önemli olan sizin ülkeyi dünyaya tanıtmanızdır. Hangi ırktan ya da dinden olduğunuz önemli değildir.

İkamet ile Avusturya Vatandaşlığı

Avusturya’nın vatandaşı olmak için birçok sebep bulunmaktadır. Avrupa Birliği ülkesi olduğu için ülkenin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan yararlanmak isteyen pek çok kişi vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de ikamettir.

Ülkenin neresinde olursa olsun fark etmeksizin belli bir süre ikamet etmeniz, vatandaşlık talebinde bulunmanız için yeterli kabul edilmektedir.

Avusturya vatandaşı olmak için Avusturya şehirlerinde 10 yıl ikamet etmek gerekmektedir. Bu 10 yıl içerisinde farklı bir ülkede kaldıysanız bu durumda vatandaşlık talep etme hakkınız bulunmamaktadır. Üstelik kesintisiz ikamet süresi içerisinde en az 5 yılın oturma izni dâhilinde olması gerekmektedir.

Aile ile Avusturya Vatandaşlığı

Avusturya vatandaşı olmak isteyen bireylerin tercih edebilecekleri bir başka yol ise ailedir. Çocuk meşru yollarla dünyaya gelmiş ise bu durumda anne ya da babandan bir tanesinin Avusturya vatandaşı olması yeterli kabul edilmektedir. Bu şartlar doğrultusunda başvuruda bulunduğunuzda vatandaşlık için nesep bağları yolu ile öncelikli kabul edilirsiniz.

Gayri meşru çocuklarda ise durum daha farklı çözülmektedir. Eğer anne Avusturya vatandaşı ise bu durumda çocuğun Avusturya vatandaşı olmaması için herhangi bir sebep yoktur.

Baba Avusturya vatandaşı ise bu durumda, anne ve babanın evlenmesi zorunlu kılınmıştır. Bu bağlamda annenin önceliği olduğunu söylemek mümkündür.

Oturma Yasağı Olanlar Avusturya Vatandaşı Olabilir mi?

Avusturya, Avrupa Birliği ülkelerinden bir tanesidir. Bu nedenle birlik kuralları doğrultusunda kararlar almaktadır. Vatandaşlık talebinde bulunduğunuzda dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi oturma yasağınızın olmaması gerektiğidir.

Avrupa Birliğine bağlı olan ülkelerden herhangi birinde oturma yasağınız varsa bu durumda, vatandaşlık başvurunuz ciddiye alınmamaktadır. Bunun yanında oturma haklarınızla ilgili herhangi bir açık davanız varsa bu durumda da vatandaşlık talebiniz kabul edilmemektedir.

Türk Vatandaşlığından Vazgeçmeden Avusturya Vatandaşı Olunabilir mi?

Avusturya vatandaşı olabilmenin temel şartlarından bir tanesi de kendi ülkenizin vatandaşlığından feragat etmenizdir. Bu kritere keyfi olarak aykırı davranmanız durumunda vatandaşlık talebiniz ciddiye alınmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu halde Avusturya vatandaşı olmak isteyenler, Türk vatandaşlığından vazgeçmek zorundadır. Bu kural yalnızca şahsi ve maddi bir tehlike söz konusu olduğunda çiğnenmektedir.

Şahsi ya da maddi tehlikeniz olmadığı sürece kendi vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekmektedir çünkü Avusturya çifte vatandaşlığa ılımlı bakan bir devlet değildir.

Avusturya Vatandaşı Olmanın Şartları Nelerdir?

Avusturya vatandaşı olmanın temel şartı herhangi bir suç nedeniyle hüküm giymemiş olmanızdır. Ülkenizde ya da Avusturya’da farklı nedenlerden hüküm giymeniz durumunda talebiniz onaylanmayacaktır. Bunun yanında Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birinden sınır dışı edilmeniz durumunda Avusturya ülkesinin vatandaşı olabilmeniz mümkün değildir.

Vatandaşlık için gerekli olan şartlar arasında Almanca da bulunmaktadır. A2 düzeyinde Almanca bilmeyen, iletişim kuramayan hiç kimse vatandaşlığa kabul edilmemektedir. Yapılan sınavlarda dilin yanında tarih bilgisinin de sorulduğu unutulmamalıdır.

Avusturya’nın tarihini detaylı şekilde bilmeyen hiç kimse vatandaşlık onayı alamamaktadır. Tüm bunların yanında tehlike oluşturabilecek herhangi bir örgüte bağlı olmamak, ülke için suç potansiyeli taşımamak ve vatansever olmak temel şartlar arasında yer almaktadır.

“Avusturya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?” hakkında 3 yorum

    1. soner gündoğdu

      Merhaba.benim sevdiğim kız 30 yıldan beri avusturyada yaşıyor avusturya vatandaşı ama ordu dogumlu bende orduluyum.mayısda bura gelip evlenecegiz.benim sorum şu ben burda 3 aylık zorunlu dil okuluna burdamı gidecegim yoksa avusturyadamı gidecegim.teşekkürler ve saygılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir