İsrail çalışma izni almak pek çok ülkeye göre oldukça basittir. Özellikle bilim ve askeri alanında ciddi atılımlar gerçekleştiren İsrail pek çok kişi tarafından çalışmak amacı ile tercih edilmektedir.
Hem turizm hem kültür açısından da oldukça zengin ülkeler arasında gelmektedir. Peki İsrail çalışma izni nasıl alınır? İsrail çalışma izni için gerekli belgeler nelerdir?
Sayfa İçerisindekiler
- İsrail Çalışma İzni Nasıl Alınır?
- İsrail Çalışma İzni Nereden Alınır?
- İsrail Çalışma İzni Almak İçin Oturum İzni Alınmalı Mıdır?
- İsrail Çalışma İzni Şartları Nelerdir?
- İsrail Çalışma İzni Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
- İsrail Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İsrail Çalışma İzni İçin Değerlendirme Süreci Nasıl İşler?
- İsrail Çalışma İzni Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?
- İsrail Çalışma İzni Maliyeti Ne Kadardır?
İsrail Çalışma İzni Nasıl Alınır?
İsrail çalışma izni Türkler tarafından kolayca alınabilmektedir. Özellikle de gri, siyah ve yeşil pasaporta sahip olan kişiler 90 gün vizeden muaf tutulmaktadır. Sadece bordo pasaporta sahip olan kişiler için vize şartı aranmaktadır.
İsrail çalışma vizesi almak için şahsen görüşme yapmaya gerek yoktur. Bu nedenle vize merkezleri ile başvuru yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda randevu sistemi ile çalışılmadığından dolayı gerekli evrakların önceden gönderilmesi en sağlıklı yoldur.
Çalışma izni alınırken kişi 90 günden daha uzun süre İsrail’de kalacağını beyan etmelidir. Aynı zamanda bir işyeri ile anlaşılmışsa davet mektubu mutlaka alınmalıdır. Eğer kişi iş bulmak için gidecekse vizesiz bir şekilde giriş yapabilir ancak iş bulunduktan sonra kesinlikle çalışma izni alınmalıdır.
İsrail Çalışma İzni Nereden Alınır?
“İsrail çalışma izni nerden alınır?” sorusuna sıkça sorulan sorular arasında gelmektedir. İsrail çalışma izni ülkemizden alınabilmektedir. İzin işlemleri için büyükelçiliklere, konsolosluklara ve fahri konsolosluklara başvurmak gerekmektedir.
Çalışma izni alınacağında bu durumla bizzat İsrail Konsolosluğu da ilgilenmektedir. Aynı zamanda çalışma izni almak isteyen kişilerin İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından da onay görmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çalışma izni alma süreci uzar ya da reddedilir.
Eğer çalışma izni alacak olan kişinin İsrail’de kalacağı adres henüz belli değilse bu durumun belirtilmesi gerekir. Daha sonra İsrail’e gidilip adres belli olduğunda bildirim yapılmasında bir sakınca yoktur.
İsrail Çalışma İzni Almak İçin Oturum İzni Alınmalı Mıdır?
İsrail çalışma vizesi alacak olan kişiler aynı zamanda oturum izni de almaktadır. Çalışma izni için başvuruda bulunulduğu zaman doğal olarak oturma izni başvurusu da yapılıyor demektir. Bu nedenle oturma iznini ayrı çalışma iznini ayrı bir şekilde almaya gerek yoktur.
Çalışma vizesi için evrak teslimi yapılırken istenen belgeler aynı zamanda oturma iznini de kapsamaktadır. Evli ya da çocuklu kişiler ailesini de beraberinde götürmek isterse aile fertleri için tek tek oturum izni başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Başvuru yapılırken çalışma izni alacak olan kişinin işi sebebi ile gidileceği açık bir şekilde beyan edilmelidir.
İsrail Çalışma İzni Şartları Nelerdir?
İsrail çalışma izni şartları kesinlikle kişi ile uyuşmalıdır. Eğer çalışacak kişi bu şartlara uygun değilse çalışma izni başvurusu ret cevabı ile karşılaşabilmektedir.
- İsrail çalışma izni almak isteyen kişiler hatalı belge vermemelidir.
- Çalışma izni almak isteyen kişinin pasaportunun en az 1 yıl geçerlilik süresi olmalıdır.
- Çalışma izni almak isteyen kişiler sanatçı, araştırmacı, herhangi bir konuda uzman ya da iş adamı ise çalışma izni alma ihtimali de o kadar fazladır.
İsrail Çalışma İzni Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
İsrail çalışma izni sonuçlanma süresi 1 ila 2 hafta arasında sürmektedir. Belge teslim sürecinde eksik ya da yanlış belge vermemeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunun en büyük sebebi inceleme işlemini İsrail Konsolosluğu’nun bizzat kendisinin yapmasıdır.
Eksik ya da yanlış verilen evraklar ret cevabı ile karşılaşabilmektedir. Eksik belgelere tamamlanması adına ek süre verilse de sahte ya da yanıltıcı belge verilmesi halinde direkt olarak ret cevabı almak kaçınılmazdır. Bu nedenle süre uzamaya gidebilir ve bu da çalışma izni olmak isteyen kişi için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
İsrail Konsoloslukları randevu sistemi ile çalışmadığından dolayı İsrail’e gidilmeden en az 3 hafta kadar önceden belge teslim işlemi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde aksamalar olabileceğinden dolayı bu durum çalışma izni almak isten kişilerin aleyhine olabilir.
İsrail Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İsrail çalışma izni için gerekli belgeler birbirini destekler nitelikte olmalıdır. Aynı zamanda evrak teslimi yapılırken tekrar tekrar kontrol edilmeli ve evraklar hazırlanmadan önce prosedür doğru bir şekilde algılanmalıdır.
- Çalışma izni için en az 1 yıl daha geçerliliğini koruyan pasaport gereklidir.
- İsrail ülkeye yabancı biri giriş yaptığında parmak izi ile geçiş uygulamasını kullanmaktadır. Bu nedenle parmak izi beyanını bildiren bir adet belge gereklidir.
- İsrail çalışma izni başvuru formu en önemli belgeler arasında gelmektedir.
- İsrail konsolosluklarının belirlediği hastanelerden bir adet sağlık raporu alınmalıdır. Bu raporda kişinin AIDS, hepatit, tüberküloz ve HIV kan testlerinin de kontrol edildiğini gösteren raporlar da olmalıdır.
- Kimliğin arkalı önlü 1 adet fotokopisi çektirilmelidir.
- Biyometrik ya da vesikalık 2 adet fotoğraf çektirilmelidir.
- Doğum belgesi çıkarttırılmalı ve bu belge apostil kaşe ile onaylanmalıdır. Doğum belgesi alındığında nüfus müdürlüklerince kesinle onaylatılmalıdır. Onaylı olmayan belgeler geçersiz sayılabilir.
- Apostil kaşeli 1 adet sabıka kaydı çıkartılmalıdır. Bu sabıka kaydı savcılıktan alınmalı ve sabıka kaydı yoktur ibrazı yer almalıdır.
İsrail Çalışma İzni İçin Değerlendirme Süreci Nasıl İşler?
İsrail çalışma izni değerlendirme süreci ile İsrail Konsolosluğu ilgilenmektedir. Belge teslimi yapma işleminde kişinin şahsen bulunmasına gerek yoktur ancak çalışma izni almak isteyen kişi vize başvuru merkezlerine belgeleri eksiksiz iletmelidir.
Belge tesliminden sonra duruma göre İsrail konsolosluğu çalışma izni almak isteyen kişiyi görüşmeye çağırma yetkisine sahiptir. Belgeler büyük ölçüde eksik ya da sahte, yanlış çıkarsa çalışma izni ret cevabını alır. Ancak az sayıda belge eksikse ya da belgelere ek olarak belge isterse çalışmak izni almak isteyen kişi bilgilendirilir ve belgelerin tamamlanması istenir.
Belge teslim işlemi bittikten sonra konsolosluk detaylı bir araştırma içine girer. Yoğunluğa göre yaklaşık 1 ila 2 hafta arasında süren bu süreç sonra kişi gerçekten çalışmak amacı ile izin istiyorsa çalışma izni başvurusu onaylanır.
İsrail Çalışma İzni Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?
İsrail çalışma izni reddedilirse sebebi e posta ya da normal posta yolu ile çalışma vizesi almak isteyen kişiye bildirilmektedir. Genellikle çalışma izni başvurusunda bulunan kişinin güvenilirden şüphe edildiğinde, sahte evrak teslim edildiğinde, evraklar birbirini desteklemediğinde ya yanlış izin başvurusu yapıldığında ret cevabı alınmaktadır.
Ret cevabı alındığında çalışma izni almak isteyen kişi yanlış karar verildiğini düşünüyorsa reddi itiraz başvurusu yapabilir. Bunun dışında reddedilme nedenine dikkat edilerek tekrar belge hazırlanıp başvuru da tekrarlanabilir. Eğer reddedilen başvuru için para yatırım işlemi gerçekleşmiş ise maalesef geri ödeme işlemi gerçekleşmemektedir.
İsrail Çalışma İzni Maliyeti Ne Kadardır?
İsrail çalışma izni maliyeti hakkında net bir fiyat söylemek mümkün değildir. Bunun sebebi kur değiştikçe fiyatlarında sürekli olarak değişikliğe uğramasıdır. Çalışma izni almak isteyen kişinin ödeyeceği miktar öncelikle izin alınacak süreye göre değişiklik göstermektedir.
Çalışma izni alacak olan kişinin çalışma statüsü, görevi ve çalışacağı işyeri de ücretlerde değişiklik gösterilmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle net bir cevap vermek çalışma izni almak isteyen kişiler için yanıltıcı olabilir.