İzlanda oturma izni birçok kişinin talep ettiği oturma izinlerinden bir tanesidir. Oturma izni avantajlarına, yaşam şartlarına göz gezdirildiği zaman İzlanda’nın da en popüler ülkeler arasında yer aldığı görülmektedir.
İzlanda’da eğitim alan, ailesi ya da akrabalarını ziyaret eden kişiler dışında yalnızca gezmek için gelip hayatını devam ettirmek isteyen de birçok kişi olmaktadır.
İzlanda son derece popüler bir o kadar da gelişmiş ülkelerdendir. Oturma izni aldıktan sonra ülkeye ayak uydurmak, devamlılık gösteren bir yaşam planı oluşturmak son derece kolaydır. Önemli olan yasal olarak da İzlanda oturma iznine sahip olabilmektir.
Sayfa İçerisindekiler
İzlanda Oturma İzni
Oturma izni almak için birtakım adımlar atmak gerekir. Adımların başında yasal prosedürler gelmektedir.
Kişi, ülkenin göçmenler için uyguladığı oturma izni prosedürüne hâkim olur neyi nasıl yapacağını bilirse oturma izni almak çok da zor olmayacaktır.
Oturma izni için vizeniz, pasaportunuz ve diğer tüm evraklarınız eksiksiz olmak durumdadır. Beraberinde nereye başvuru yapacağınızı iyi bilmeniz ve başvuru sürecinde nelerle karşılaşacağınızı az çok araştırmış olmanız önemlidir. Olumsuz bir sürprizle karşılaşmamak için İzlanda oturma izni nasıl alınır sorusunun cevabını bilmek işe yarayacaktır.
İzlanda Oturma İzni Nasıl Alınır?
İzlanda’da iş bulmak, eğitim almak, ülkede aile ya da akraba aracılığıyla yaşamak isteyen kişiler oturma izni alma konusunda adım atmak durumundadırlar.
Oturma izni alabilmek için öncelikle yetkili kuruma başvuru yapmak gerekmektedir. Yetkili kuruma başvurunca kurum tarafından gerekli belgeler listesi temin etmek ve arkasından bu belgeleri kısa süre içerisinde bir araya getirmek icap etmektedir.
Belgeleri toparladıktan sonra tekrar kuruma gidip teslim etmek ve arkasından incelemenin başlamasını sağlamak gerekmektedir.
İnceleme başladıktan hemen sonra kurum evraklarınızda eksik ya da hata olup olmadığına göz gezdirecek ve sonucu tarafınıza bildirecektir.
İzlanda Oturma İzni İçin Nereye Başvuru Yapmalı?
Oturma izni başvurusu için tercih ettiğiniz ülke İzlanda ise öncelikle Türkiye’de yer alan Danimarka Başkonsolosluğu’na gidip gerekli bilgi ve adımları başlatmalısınız.
Arkasından tüm belgeleri toparladıktan sonra İzlanda’ya gidip Göçmenlik Dairesi’ne resmi olarak başvurunuzu yapmalısınız. Süreç içerisinde oturma izni ile ilgilenen başka bir kurum olmadığını da aklınızda bulundurmalısınız çünkü pek çok yanlış yönlendirme, bilgi kirliliği söz konusu olabilmektedir.
Göçmenlik Dairesi size adım adım yapmanız gerekenleri anlatacak ve süreci sağlıklı şekilde geçirmenizi sağlayacaktır.
Devamında sizinle görüştükçe oturma izni verip vermeme konusunda da sizi yoklayacaktır. Dikkatli olmanız, adapte olduğunuzu göstermeniz bu açıdan önemlidir.
İzlanda Oturma İzni Türleri
İzlanda iş ilanı ile yola çıkan, iş ilanından doğruca oturma izni alabilmek için kolları sıvayan birçok kişi bulunmaktadır. Oturma izinleri bu açıdan türlere ayrılmaktadır.
Herkesin ülkeye giriş nedeni diğerinden farklıdır. İş için gelenlere işe bağlı oturma izni verilirken eğitim için gelenlere eğitim oturma izni verilmektedir. Beraberinde evlilik ya da aile birleşimine bağlı oturma izni alan kişi sayısı da yadsınamayacak kadar çoktur.
Oturma izinlerinin türleri önemlidir çünkü başvuru sürecinde olan kişiler amaçlarına bağlı olarak kabul edilirler.
Herkes aynı nedene bağlı olarak oturma izni alamaz. Oturma izni alabilmek için nedeninizi bilmeniz ve iyi bir şekilde yetkililere sunmanız çok önemlidir.
İzlanda Evlilikle Oturma İzni
İzlanda evlilik başvurusu 2019 yılında oturma izni için sık yapılmıştır. Sonrasında da bir o kadar sık yaşanan bu durum, oturma iznini en hızlı şekilde almaya yardımcı olan unsurlardandır.
Evlilikle oturma izni almak isterseniz bu durumda her şeyden önce birlikte yaşadığınızı ispat eden belgeleri sunmalısınız. İkametgâhla beraber evlilik belgelerinizi de teslim etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Evlilikle oturma izni alabilmek için evliliğinizi kanıtlamanız, ailenize bakabilecek bir işte çalışmanız, hesabınızda sizi idare edebilecek kadar para olmak durumundadır. Her şey kurallara uygun olduktan sonra oturma izni için başvuru yapmanız çok daha kolay olacaktır.
İzlanda Aile Birleşimiyle Oturma İzni
İzlanda evlilik başvurusu 2019 yılında ne kadar sık yapılıyorsa aile birleşimi yoluyla yapılan başvurular da bir o kadar çoktur. Kişi aile birleşimi üzerinden İzlanda’ya yerleşmek isterse bu durumda yapması gereken ilk şey akrabalığı ve aile durumunu ispat etmektir.
Çoğu zaman İzlanda’da olan akrabalarla olan bağı ispat etmek yeterli olmaktadır. Akrabalık ve aile bağı aracılığıyla oturma izni almak hiçbir şekilde zor olmamaktadır. Kişi, kısa süre içerisinde başvurusunu yapabilmektedir.
Aile birleşimi ile 18 yaşının altındaki çocuklar alınabilmekte, 67 yaşının üzerinde olan ebeveynler İzlanda’ya yerleşebilmektedir. Kişi 67 yaşın üzerinde olan ebeveyni aracılığıyla da oturma izni alabilmektedir.
İzlanda’da İş İçin Oturma İzni
İzlanda iş imkânları konusunda kapsamlı bir ülkedir. Çalışmak isteyen binlerce kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Oturma izninizi işe bağlı olarak almak isterseniz bu durumda oturma izni başvurunuzda bunu belirtmeniz gerekmektedir.
Kabul edilebilmeniz için uzmanlık gerektiren bir işte çalışmanız avantaj kabul edilmektedir. Kendi alanında uzman olan kişilerin oturma izni alması diğerlerine kıyasla çok daha kolay olmaktadır.
İşçi yetersizliği yaşayan ve bunu belge ile ispat eden iş yerlerine başvuru yapıp kabul edilebilirsiniz. İş yeriniz size davetiye gönderir ve belgeleriniz arasında bu davet mektubuna da yer verirsiniz.
İzlanda işle orantılı oturma iznini dünyaca ünlü sporcular için de vermektedir. Kendi alanınızda çok başarılı bir sporcuysanız oturma izni almanız son derece kolay olacaktır.
İzlanda Oturma İzni İçin Gerekli Evraklar
- Oturma izni için gerekli evraklar dendiği zaman akla ilk olarak pasaport gelmektedir. Pasaportunuzun kullanım süresi devam ediyorsa, eksik yaprağınız yoksa rahatlıkla teslim edebilirsiniz.
- İzlanda oturma izni için gereken belgelerden bir diğeri biometrik fotoğraftır.
- Vize başvuru formu ve oturma izni için doldurulan dilekçe de aranan belgeler arasında yerini almaktadır.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi, kişinin sabıka kaydı da belgelerle birlikte sunulmalıdır.
- Sağlık raporu, banka hesap dokümanı, son 3 ayın maaş bordrosu da muhakkak evrak dosyasına konmalıdır.
- Oturma izni için istenen belgelerden bir diğeri ise seyahat sağlık sigortasıdır.
İzlanda Oturma İzni Başvurusunda Dikkat Edilecekler
İzlanda vatandaşı olmak ya da ülkede uzun süre ikamet etmek gibi bir niyetiniz varsa bu durumda sizden istenen şartları yerine getirmeniz çok önemlidir. İstenen şartları sağladığınızda başvuru süreciniz çok daha kolay ilerleyecektir.
Oturma izni başvurusu yapmak isteyen kişi her şeyden önce 18 yaşından büyük olmak durumundadır. Ülkede uzun süreli ikamet şansı elde edebilmek için en az 4 yıl geçirmiş olması gerekmektedir.
İzlanda kültürünü benimsemiş olması çok önemlidir çünkü yetkililer dilden kültüre kadar birçok konuda test etmektedir. Ayrıca evraklarında herhangi bir eksik olmaması da başvurunun sağlıklı sonuçlanması adına önemlidir.
İzlanda Oturma İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Oturma izni başvurularının sonuçları yoğunluğa göre farklı zamanlarda öğrenilebilmektedir. Yapılan başvurular çoğu zaman 7 iş günü içerisinde sonuca kavuşmaktadır.
Yoğunluk söz konusu olduğunda 10 ile 15 iş gününe kadar sarkabilmesi mümkündür. İzlanda oturma izni başvurusunda bulunmak isteyen kişiler oturma izni başvuru sonuçlarının geç çıkabileceğini aklında bulundurmalıdır. Her ihtimale karşı başvuruyu erken yapmak önemlidir.