Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmakla ilgili yasal düzenlemeler hala devam etmektedir. Getirilecek yeni kriterlerde ciddi değişikler mevcuttur ama şu an için eski kriterler geçerliliğini korumaktadır.
Yeni yasa onaylandığında vatandaşlıkla ilgili 1993 yılından bu yana kullanılan yasa ortadan kalkmış olacak. Şu an geçerli olan mevzuat ne yazık ki çok kapsamlı ve günümüze uygun yapıda değildir.
Vatandaşlık yasası üzerine yapılacak olan değişiklere ihtiyaç vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlık vermek konusunda aşırı ve zor taleplerde bulunmamaktadır. Birçok ülkeye nazaran KKTC’den vatandaşlık alabilmenin daha kolay kabul edilebilir.
Sayfa İçerisindekiler
Kıbrıslı Anne-Baba Aracılığıyla KKTC Vatandaşlığı Kazanılması
Kıbrıslı Türk anneden doğan ya da Kıbrıs ya da Kıbrıs sınırı dışındaki Türk babadan doğan çocuklar doğuştan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı kabul edilmektedir. Bu çocuklar reşit olduklarında kendilerine seçme hakkı sunulacaktır. Bu şartı sağlayan çocuklar reşit oldukları günden itibaren 3 yıl içinde vatandaşlıktan çıkma istemini bulunduğu yerdeki Kıbrıs elçilikleri ya da konsolosluklarına bildirmelidir.
Yasa Yoluyla KKTC Vatandaşlığı Kazanılması
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konusunda bir husus vardır. 67’inci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs’ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı kabul edilmektedir. Bu kişilerin ek olarak bir şart sağlaması gerekmez.
Evlatlık Alınarak KKTC Vatandaşlığı Kazanılması
Evlatlık alınan kişiler bazı şartları taşıyorsa Kuzey Kıbrıs vatandaşı kabul edilecektir. Standart evlatlık alma durumlarında yurttaşlık söz konusu değildir. Ancak evlatlık alınacak kişinin küçük olması, vatanının olmaması, anne ve babasının olmaması ya da yerinin bilinmemesi halinde evlatlık doğrudan vatandaşlığa alınacaktır.
Doğum Yoluyla KKTC Vatandaşlığı Kazanılması
Anne babanın yabancı olması halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde dünyaya gelen çocuklar doğumlarından itibaren vatandaş kabul edilmektedir. Bu yolla ilgili olarak ilgili iki ülkenin arasındaki anlaşmalar da önemlidir.
Ek olarak KKTC sınırları içinde bulunmuş sahipsiz çocuklar, başka bir durum ispat edilmediği müddetçe Kıbrıs sınırı içinde doğmuş kabul edilirler.
Evlilik Yoluyla KKTC Vatandaşlığı Kazanılması
KKTC vatandaşı olan bir erkek ile evlenen yabancı kadın ya da KKTC vatandaşlığını alma hakkına sahip olduğu halde almadan ölmüş olan bir erkekle evlenmiş olan kadın talep ederse Kıbrıs vatandaşı olabilir. Eşi ölmüş kadın evliliğinde bir yıl veya daha fazla sürede birlikte yaşanmış olduğu ispatlamak durumundadır.
KKTC vatandaşı olan bir kadınla bir yıldan fazla evli olan ve birlikte yaşayan erkekler kendilerinde ikamet koşulu aranmadan KKTC vatandaşlığına kabul edilirler. Bu durumlar dışında yer alan kadın ya da erkeklerin evlendikleri sırada vatansız olmaları durumu ya da evlenmekle birlikte eski vatandaşlığın kaybedilmesi söz konusu ise bu kişiler doğrudan KKTC vatandaşı kabul edilecektir.
Evliliğin geçersizliği gibi sorunlarla karşılaşılması halinde kadın ya da erkeğin iyi hali Kıbrıs vatandaşlıklarını korumalarında önemli bir detaydır. Evlilik geçersiz kabul edilmiş ve iyi hali olmayan kadın ya da erkeklerin çocukları kendi istekleri doğrultusunda KKTC vatandaşlıklarını korumaya devam edecektir.
Bakanlık Kararı ile Genel Olarak KKTC Vatandaşlığı Kazanılması
Bazı koşulları taşıyan kişiler bakanlık kararı ile KKTC vatandaşlığına kabul edilebilmektedir. Kişinin vatandaşı olduğu ülkenin yasalarına göre ya da vatandaşlığı yoksa KKTC yasalarına göre reşit olması ilk şarttır.
Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 5 yıl boyunca kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak, vatandaşlık istediğini davranışlarla ispat edebilmek, iyi bir ahlaka sahip olmak, sağlık bakımından tehlikeli bir hastalığa sahip olmamak, geçim sağlayabilecek gelire ve işe sahip olmak aranan diğer şartlardır.
Kesintisiz ikamet hususunda 40 günlük kesintiler bu kapsam dışında tutulacaktır. Bu şatları sağlayarak başvuru yapmış ve vatandaşlık almış olan kişilerin eşi ve reşit olmayan çocukları da doğrudan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı almaya hak kazanacaktır. Kendilerinin başvuru yapması halinde şartlara bakılmaksızın vatandaşlık belgeleri verilecektir.
Bakanlar Kurulunca İstisnai Olarak KKTC Vatandaşlığa Alınma
Bazı özel durumlarda, bazı kişiler Bakanlar Kurulu kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edilmektedir. Bu istisnai durumlara sahip kişiler özel şartlara bakılmaksızın vatandaşlığa kabul edilmektedir. Bakanlığın önerisiyle de vatandaşlık bu kapsama girmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığını herhangi bir nedenden kaybetmiş olan kişilerin sonradan doğan, reşit yaşa gelmiş çocukları, KKTC’de ticaret, turizm, sanayi alanlarında yatırım yapmış olan ya da siyaset, teknik, kültür alanlarında olağanüstü bir hizmet göstermiş olan kişiler, yurttaşlığa alınmaları, herhangi bir nedenle uygun görülmüş ya da zorunlu kabul edilmiş kişiler doğrudan KKTC vatandaşlığına alınacaktır. Bu tür vatandaşlık kazanımında Kıbrıs Harekatıyla ilgili özel hususlar da yer almaktadır.
Barış Harekatına katılmış olanlar ile onların eşleri,çocukları; harekatta şehit düşenlerin dul eşleri ve çocuklarıyla birlikte anne ve babaları Bakanlar Kurulu kararı ile Kıbrıs vatandaşı olabilecektir.
Türk Mukavemet teşkilatı alanında 1 Ağustos 1958 tarihinden itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hizmet veren kişiler de yine Bakanlık kararı ile vatandaşlığa alınabilecektir. İstisnai durumları olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı almış kişilerin eşi, reşit olmamış çocukları doğrudan vatandaşlık hakkı kazanacaktır. Bu durumdaki kişilerin vatandaşlık alabilmeleri için sadece başvuru yapmaları yeterli olacaktır. Gerekli işlemler tamamlandığında vatandaşlık belgelerini alabilirler.
1958 den önce buyuk annemle dedemler kıbrısta yasıyorlardı 58 donemınde ingilizlerce sınır dısı edıldıler şimdi ben torunları olarak kıbrıs vatandaşlıgı mızı istiyorum nasıl bıryol ızlerım tesekkür ederım [aksısman] soyizminle ikamet ediyorlardı
Ertan bey;
Arada geçen 1 kuşak işinizi zorlaştıracaktır ancak Lefkoşa’da yer alan konsolosluğa giderek sorarsanız daha net bilgiler alabilirsiniz.
Ertan bey,
İletisim detaylarınızı yazarsanız size yardımcı olabilirim.
MRBLAR KIBRIS GAZİSİ ÇOCOĞUM VATANDAŞLIK ALMAM İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR. YARDIMCI OLUSANIZ TEŞEKÜR EDERİM
Merhaba suan 19 yaşındayım kibrista doğdum ama sadece 4 yaşıma kadar orda kaldım suan vatandaşlık alamazsın vermezler diyorlar . Ben almak istiyorum alabilir miyim acaba ?
Ben kıbrıs doğumluyum acaba nasıl vatandaşlım alabilirim
Merhaba, ben annemden dolayı KKTC vatandaşıyım ve Türkiye’ de ikamet ediyorum. Önümüzdeki hafta adaya giderek eşim ve 22 aylık kızıma vatadaşlık almak için başvuruda bulunacağım. Gerekli evraklar için internetten araştırma yaptım ama net bir bilgi edinemedim. Eşim ve kızım için Türkiyeden hangi evrakları götürmem gerektiği konusunda desteğinizi rica ediyorum. Teşekkür ederim.
Ben KKTC de 1999 da doğdum babamgil vatandaşlığa geçirmemiş benim geçebilme şansım var mı
Eğer anneniz ya da babanız KKTC vatandaşı ise var Selahaddin bey.
Değilse, ne kadar süre orada yaşadığınız önemli.
1998 yılında kıbrısta doğdum ve şuan 19 yaşındayım burda büyüdüm burda okudum vatandaşlığımı alabilirmiyim artık. Babam annem vatandaş deyil.
1999-2001 YILLARINDA KTBK . KLIĞINDA GÖREVLİ İKEN BENİM OĞLUM 2001 YILI GİRNE DEVLET HASTAHENESİ DOĞUDU. OĞLUM VATANDAŞ OLABİLİR Mİ? (DOĞUM BELGELERİ VAR)
Verdiğim evraklar sonucunda 1996 yılında bakanlar kurulu kararı ile vatandaşlığım onaylandı.O zaman bana bir bakanlar kurulu karar numarası verildi.Sonrasında bir türlü fırsat bulup işlem yapamadım.Karar hala geçerliliğini koruyor mudur
Dedem kıbrıs vatandaşıydı ama 10 yıl önce vefat ettı dedemden dolayı annemi kibris vatandaşı yapıp annemden dolayı da ben kıbrıs vatandaşı olabilir miyim yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler 05537217935
Babam 1974 baris harekatina katilip muharip gazi olmus. suanda turkiyede seref ayligi bagli ve haklarimizdan yararlanabiliyoruz. oglu olarak ben vatandasliga basvurmak icin nasil bir yol izlemem gerek yardimci olabilirmisiniz?
08.06.2015 tarihi doğumlu bır kızım var.kktc dogum yaptım halende burda yasıyorum çalışma izinli olarak ikamet ediyorum.kızıma verilen dogum belgesinde vatandas değildir yazıyor.dogum yoluyla vatandaslıgı kazanmıyormu yoksa benmi yanlış anladım.
13 muhrumvar amma türkiye de 40gunu geçirdim yatırım ların tam nasıl yurdas olurum
13 mührü m var alma türkiye de 40gün de fazla kaldım vatirimlarim eksiksiz yatmış nasıl vatandaş lık ala bilirim saygılar
Merhaba.
Babam Kıbrıs gazisi. Vatandaşlık başvurusunda bulunmak istiyorum ancak KKTC İçişleri Bakanlığının sitesinde sadece evlilik yoluyla verilen vatandaşlıklara ilişkin bir yönlendirme görüyorum.
Aslında mevcut vatandaşlık yasasının 9. maddesinin 1. fıkrası/C bendine göre gaziler ve aileleri vatandaşlık için başvurabiliyor. İçişleri Bakanlığı yasanın bu hükmünü uygulamıyor ve başvuru almıyor olabilir mi?
Merhabalar benim rahmetli babam da kıbrıs gazisi acaba vatandaşlık hakkında bir bilgiye ulaşabildiniz mi ?
Merhabalar 24 yaşındayım babamın mesleği dolayısıyla KKTC doğumluyum şimdi vatandaşlığa geçmek istiyorum acaba mümkün mü?
ben kıbrısı çok seviyorum kıbrısta calısmak ve iş yapmak istiyorum nasıl kıbrıs vatandası olabilirm
Oğlumun babası kıbrıs vatandaşı idi ve bende daha sonra vatandaşlığa geçtim fakat 8 yıl once ayrıldık.Türkiyede ikamet ediyorum.Bildiğim kadarı ile benim eşimden ayrı oldugum icin dul aylıgı hakkim var imiş.Bu konuda bana açıklayıci bir bilgi verebilmeniz mümkün mü?Teşekkur ederim.
ben kktc vatandaşıyım ama bunun bana ne gibi bir avantaj sagladığını bilmiyorum
babam 1954 doğumlu KKTC vatandaşı annem Türkiyeli. Ben istanbulda doğdum. KKTC vatandaşı olabilirmiyim?
sen hem kktc hem avrupa bırliği vatandası olursun
Kıbrısla hiçbir ilişkim yok. 56 yaşındayım ve tc vatandaşıyım. Emekliyim. Kıbrıs vatandaşı olmak istiyorum. Ne yapmalı, nasıl yapmalıyım?
BEN TC VATANDAŞIYIM..2002-2004 ARASI ASKERLIĞIMI LEFKOSEDA YAPTIM..
ACABA KKTC VATANDASI OLABILIRMIYIYM.. ASKERLIK YAPTIGIM İÇİN BÖYLE HAKAKIM VAR MI
Merabalar 2006 yilindan beri burda yasiyoruz.esimin 2007den itibaren halen devam eden yatirimlari var.bir iki kez tatil icin turkiyede 30 gunluk surelerde kaldik .bura dogumlu bi kizim var. Buyuk kizim bir yila resit olacak.ama vatandaslik alamadim daha once basvurdum.ne yapabiliriz?????
2007 yılından bu yana KKTC de çalışmakta ve ailem ile birlikte yaşamaktayım.. Benim durumum ne olacak acaba? Yeni kurulan hükümet bana ve aileme vatandaşlık hakkı verecek mi Uzatacak mı acaba?
Eşimin dedesi kubrıslı vatandaşlık almamız İçin gerekli belge ve bilgi verirmisiniz
Benim babam kibris doğumlu küçükken turkiye ye gelmisler halalarim falan ben kibris kimliği alabilirmiyim
Ben kıbrıs doğumluyum ama türkiyede yaşıyorum babam kıbrıs gazisi çocuğuyum gazi çocuğu ne gibi haklarım var ger dönüp faydalanmak istiyorum
Merhabalar kibrista dogum yaoacagim Turk vatandasiyim cocugum kibris vatandasi olur mu
muhtemelen doğum oldu ama kıbrısta mı bilmiyorum. ben kızımı kktc de doğurdum artık tr de yaşıyoruz 22 haziranda yunanistanın kos adasına gidecektik kızım kktc doğumlu olduğu için i bir şekilde yunanistana giriş yapa mıyor. hatta atina büyükelçisine mail attım az önce müsteşar bey aradı atina dan durumu doğruladı ne yazık ki
Merhaba dedem kıbrıs vatandaşı dedemşn üzerinden annem vatandaşlık alabilir mi? Annem vatandaşlık alabilirse daha sonra bende vatandaşlık alabilirmiyim?
merhaba biz 1983 yılında göçmen olarak kıbrısa yerleştik ve 2 yıl orada kaldık hatta ben ilkokul 2. sınıfı orada okudum. sonra geri döndük ben vatandaşlık alabilirmiyim
Merhaba, ben 1976 yılında kıbrıs vatandaşı oldum eşim tc vatandaşıydı onuda benimle evliliğimden dolyayı vatandaş yaptım, benim sorum eşimin eski eşinden olan henüz reşit olmamış çocuğu vatandaş olabilirmi? (çocuk adaya 1 aylıkken geldi ilkokul burda okudu halende liseye gidiyor…)
merhaba 37 yaşındayım,evliyim iki çocuğum var..kıbrısa yerleşmek istiyorum şartlar nasıldır,insanlar dışardan gelenlere nasıl davranıyor..vatandaş olmadan orda iş bulup çalışabiliyormuyum bana bu konuda bilgi verebilecek arkadaşlardan mail bekliyorum.. çok teşekkürler [email protected] mail adresim iyi günler
kktc vatandaşlık 2018 şartları hala aynı mı? Babam askerliğini orada yaptı ve ben orada doğdum. Kıbrıs vatandaşlığı alabilir miyim?
İyi çalışmalar Adamın, kayınpederim babasından dolayı Kıbrıs vatandaşı. Eşim, ben ve yeni doğan çocuğumız vatandaşlık alabilir miyiz? Bunun için ne gibi işlemler yapmamız gerekiyor? İlginiz için teşekkürler.
Merhaba, eşiniz ve çocuğunuz kayınpederinizden dolayı ve siz de eşinizden dolayı vatandaşlık alabilirsiniz..Fakat öncelikle kayınpederiniz başvurup vatandaşlık almalıdır.
ben kktcye 1989 da giriş yaptım hic yutdışına cıkmadım babam annem vatandaş benim olma durumum nedir yaş 42 hic adli durumum yok
Merhaba ben Rum pasaportlu aynı zamanda kuzey kıbrıslı Türk bayan ile evlilik yapacam.
Bu durumda KKTC vatandaşı olabilir miyim.
Evleneceğim bayan londra da yaşıyor.
Rum pasaportu var,ilerde Londra da yaşarız diyor.
ingilitere vizesi bana verirler mi.
1 yıl 2 yıl 3 yıl evli kalmanız gerekiyor engeli çıkarmı.
Yasal olarak benim haklarım neler olurdu.
Teşekkür ederim cevabınızı bekliyorum
KKTC uyruklu biriyle iki yıldır evli olan engelli kardeşim kimliğini hala alamadı nasıl bilgi edinebilirim
Ben ve eşim tc vatandaşı oğlum kktc de 2008 doğumlu kktc vatandaşı olurmu ilgilenip dönüş sağlanırsa sevinirm teşekkür ederim.
Merhaba; TC vatandaşıyım. Ve Türkiye’de TIP profesoruyum. 50 yıldır Türkiye’de yaşıyorum ve İlk olarak 5 yaşında tatil için geldiğim Kıbrıs’ta geçen yıl üniversite hocalığı yaptım. Ve 45 yıldır bu adaya aşığım. Kendimi adaya ait hissetmem dışında başka bir koşulu sağladığımı düşünmüyorum. Belki bu his, pek çok başka kriterden daha güçlüdür diye bu kutuya not yazmak istedim. Saygılarımla
Kıbrıs rum kesimi vatandaşı olmak için ne yapabilirim? Biliyorum, Türkleri çok sevmiyorlar ama oralı bir kıza aşık oldum. Şimdilik benimle evlenmeyi istemiyor. Bu süreçte yakında olmak için vatandaşlık alıp tamamen oraya yerleşmek istiyorum.
Ben tc vatandasiyim ben 9 yildir kktcden cikis yapmadim.6yilik evliyim esim kktcli 5yasinda kizim var 1 yasinda oglum var ben hicbirseye basvuru yapmadim. ve ayrica sabikam var sirkat sucundan bana kktc vatandasligini verirlermi.ve nasil yapmam lazim cocuklarim buyuyor.
Kıbrıs şehidi olanın eşi olmadığından, baba,annesi de ölmüş olmasından dolayı şehit kardeşi olarak Kıbrıs vatandaşı olmak istiyorum.
İngiliz Pasaportlu Kıbrıs Vatandaşı biriyle 3 yıldır evliyim. Kıbrıs vatandaşlığı için neler gerekli ? Mersinden almak istiyorum.
15.01.2019 günü için Randevu rica ediyorum.
Ben tc vatandaşıyım. askerligimi 93 94 te kibris ta yaptim.turkiyede kendime ait 2 katlı müstakil evim arabam kiraz ve üzüm bahçeleri var.kibrisa daha evvel turist olarakta gittim oralara aşığım nasıl yerleşim vatandaşlık alabilirim.46 yaşındayım 2023 te emekli oluyorum.saygilar.
Merhaba, babam 1974 barış harektaında kıbrısta askerliğini yaptı. ben kıbrıs vatandaşlığına geçmek istesem nasıl bir yol islmeme gerekiyor. Saygılar
Babam 1974 kıbrıs barış harekatı gazisi kıbrıs vatandaşlığı almak istiyoruz nasıl bir yol izlicez
Merhabalar Kızım KKTC de şu an okuyor oğlum da bu sene liseye orada başlayacak ben de çocuklarımın yanında kalmak istiyorum.Oturma izni almak için ne yapmalıyım
Merhaba, babam 1974 barış harektaında kıbrısta askerliğini yaptı. ben kıbrıs vatandaşlığına geçmek istesem nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Saygılar
Çok yer gezdim ama Kıbrıs kadar güzel bir yer görmedim. Hem sakin hem temiz bir yer. Özellikle Girne’ye aşık oldum diyebilirim. Gitmeyi düşünen varsa kesinlikle Girne sahilinde gün batımını izlemeliler.