Vize Vatandaşlık » Yurt Dışına Yerleşmek » Norveç’e Yerleşmek İstiyorum. Norveç’te Yaşam Rehberi 

Norveç’e Yerleşmek İstiyorum. Norveç’te Yaşam Rehberi 

Norveç'te Yaşamak İstiyorum. Norveç'e Nasıl Yerleşilir? 

Norveç’te yaşamak istiyorum. Norveç’e nasıl yerleşilir diyenlerin merak ettiği tüm sorulara cevap verdiğimiz içeriğimiz, kendiniz için bir yol haritası çizmenize yardımcı olacak. Dünya genelinde yaşanılmak istenen ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alan Norveç, son derece güzel bir ülkedir. Yaşam standartları da oldukça yüksek olduğu için birçok kişi Norveç’te yaşamanın muazzam olduğunu düşünür.

Türkiye’den herhangi bir nedenle ayrılmayı düşünen ve Norveç’e yerleşmek isteyenler bunun önemli bir süreç olduğunu unutmamalılar. Her ülkeye giderken olduğu gibi Norveç’e giderken de bazı prosedürleri yerine getirmek gerekir. Üstelik bu kez yalnızca turistik bir gezi için değil aynı zamanda yerleşmek için gidildiğinden çok daha dikkatli hareket etmek önemlidir.

Norveç’e Yaşamak İçin Gidilebilir mi?

Norveç’te yaşamayı düşünen binlerce kişiden biriyseniz öncelikle şartlara uygun olup olmadığınızı gözden geçirmelisiniz. Ülkeye her dileyen istediği gibi giremediği için belli başlı şartların olduğu unutulmamalıdır.

Norveç genellikle eğitim, iş ve turistik amaçlı seyahatleri kabul eder. Yaşamak için ülkeye gidenlerin daha zorlu bir süreçten geçtiği unutulmamalıdır. Yolu Norveç’e düşen ve burada yaşamına devam etmek isteyen kişiler önce kendilerine esaslı bir neden bulmak durumundadırlar. Neden Norveç’te kalmak istiyorsun denildiğinde geçerli olabilecek bir sebep sunulmalıdır.

Gençlik İçin Yapılan Kamplarla Norveç’e Yerleşmek

Norveç’e yerleşmek istiyorum diyen kişiler öncelikle nasıl seyahat edeceklerini düşünmeye başlarlar.

Gençlik için yapılan kamplar pek çok kişi için Norveç’e yerleşme planının temelini oluşturur. Birçok kişi gençlik kampıyla geldiğini ancak ülkede kalmaya karar verdiğini dile getirir.

Gençlik kampları, ülkenin sosyal sorumluluk projelerinden biri ve belli tarihler arasında yapılabiliyor. Tarihi denk getirdiğiniz zaman Norveç’e seyahat edebilir arkasından proje boyunca ülkede kalabilirsiniz. Bir süre kaldıktan hemen sonra yerleşmek isterseniz bu durum sizin lehinize sonuç doğurabiliyor.

Genellikle ücretsiz olan kamplarda hem dil hem de kültür öğrenmek mümkün. Sonrasında ülkeye yerleşirken yapılan görüşmelerde bu 2 etmen de büyük rol oynayacaktır.

Eğitim İçin Norveç’e Yerleşmek Mümkün mü?

Norveç’te eğitim alan binlerce öğrenci olduğu bilinir. Ülkenin eğitim sahasında birçok ülkeden çok daha iyi olduğu unutulmamalıdır. Farklı bir ülkede eğitim almayı düşündüğünüzde Norveç de planlarınız arasında muhakkak yerini almalı.

Alacağınız eğitim süresince Norveç’e yerleşip ülkeyi yakından tanımak, bir süre de burada ikamet etmek size büyük yarar sağlayacaktır. Eğitimini Norveç’te alan ve arkasından burada kalıp çalışmaya devam eden binlerce kişi olduğu bilinir.

Eğitim sürecinde yalnızca lisans değil aynı zamanda yüksek lisans ya da doktora gibi adımları da düşünebilirsiniz. Süreç içerisinde ülkeye yerleşip iş başvurularında bulunduğunuzda eğitimi burada almanız size büyük referans sağlayacaktır.

Norveç’e Evlilikle Yerleşmek Mümkün mü?

Norveç’te evlilik kurumu büyük bir önem taşır. Ülkeye yerleşmek isteyen ve bunun için evliliği kullanan binlerce kişi olduğu için evlilik hususunda sıkı denetimler vardır.

Gerçek bir evlilik söz konusu ise bunu kullanarak ülkeye yerleşmeniz çok da zor olmayacaktır. Norveç’e yerleşmek için evlilik yardımı alacaksanız öncelikle eşinizin Norveç vatandaşı olması ya da Norveç göçmenlerinden biri olması gerektiğini bilmelisiniz.

Eşiniz vatandaş ya da göçmense bir süredir Norveç’te ikamet ediyorsa bu durum sizin başvurularınızın da onay almasını kolaylaştırır.

Norveç’te oturma izni alabilmek için evliliğinizi belgelemeli, eşinizle beraber yaşamınızı idame ettirebildiğinizi göstermelisiniz. Sonrasında başvurunuza onay almanız biraz daha kolay olacaktır.

Çalışarak Norveç’e Yerleşmek Mümkün mü?

Norveç’te iş hayatınız olmadan, çalışmadan yaşayabilmeniz mümkün değil. Ülkeye göç edenlerden biri olmak istiyorsanız her şeyden önce iş bulmak durumundasınız. Hangi sektörde yetkinliğiniz varsa kendinizi ispat etmeli, ondan sonra ülkeye yerleşmeyi düşünmelisiniz.

Norveç’e yerleşebilmek için önce çalışma vizesi almanız icap eder. Çalışma vizesi için başvuru yaparken ülkede bir iş ayarlamış olmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

İş ayarlayıp arkasından belgelerinizi bir araya getirmelisiniz ve çalışma izni için başvuru yapmalısınız.  Çalışma iznine onay aldıktan hemen sonra ülkeye yerleşmeye başlayabilirsiniz. Hem çalışıp paranızı kazanıp hem de ülkede yaşamanızı devam ettirebiliyor olmanız önemlidir.

Norveç İş İmkanları

Norveç’te ne iş yapılır sorusu en sık sorulan sorulardan biri. Her şeyden önce kendi alanında uzmanlaşmış, eğitim almış biriyseniz bu işi yapmalısınız.

Kendinizi geliştirdiğiniz alanda diliniz ve deneyiminiz de varsa başarılı olmanız çok da zor olmayacaktır. İhtiyaç duyulan sektörlerden birine yönelik donanımınız bulunuyorsa bu durumda iş bulmanız sizi zorlamayacaktır.

Norveç’te en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri mühendisliklerdir. Özellikle bilgisayar ve inşaat mühendisliğine olan ihtiyaç her geçen gün artar. Beraberinde eğitim sektöründe çalışmak için de alım yapılır.

Tarım sektöründe iş bilen kişilere duyulan ihtiyaç hiçbir zaman azalmadığı için Norveç’te bu alanda da iş bulabilmeniz mümkün olabilir.

Norveç’te Kadınlar İş Bulabilir mi?

Norveç’te çalışmak istiyorum diyen kişilerin bir kısmı da kadındır. Kadın olarak ülkede rahatlıkla iş bulunabilir mi, kadınların çalışmasına nasıl bakılıyor sorusu da merak edilebilir.

Ülke genelinde yapılan düzenlemeler sonucunda %40 oranında kota ayrılması çok büyük bir avantajdır. Devlette ve özel sektörde kadınların çalışması için %40’lık bir pay bırakılmış ve genel olarak çalışmaya teşvik sağlanmıştır.

Kadınların çalışması konusunda pozitif ayrımcılık gösteren ülke her sektörde kadınlara yer verir. Dolayısıyla çalışmak istediğinizde dilediğiniz herhangi bir işi yapabilmeniz zor olmaz.

Çalışma iznini almışsanız işinizi bulmuşsanız bu durumda Norveç’te çalışan kadınlardan biri olabilmeniz çok da zor değildir.

Norveç’te Maaşlar Ne Kadar?

Norveç’te maaşlar ne kadar sorusu ülkede yaşamayı düşünen kişilerce sık sorulur. Bu konuda asla unutulmaması gereken şey maaşların değişiklik gösterdiğidir.

Norveç hakkında bilinen en genel yanlışlardan biri herkesin çok zengin olduğudur. Ülkede ikamet eden herkes bahsedildiği kadar zengin değildir. Mühendisler, mimarlar, sağlık sektöründe çalışanlar ile temizlik işi yapan ya da tarım sektöründe çalışan kişiler aynı parayı almaz.

Bir inşaat mühendisi 4500 Euro civarında ücret alırken özel sektörde çalışan bir dişçi 11.000 Euro civarında maaş alır. Garsonluk yaparak geçinen kişiler 2500 Euro maaş alırken bakıcıların 1500 Euro civarında maaş aldığı dikkat çeker. Muhasebecilik yaparak yaşamak isterseniz alacağınız maaş 3750 Euro civarında olur.

Norveç’te Asgari Ücret Ne Kadar?

Norveç’te asgari ücret ne kadar sorusu da sıklıkla merak edilir. Asgari ücretle geçinmesi gereken kişiler Türkiye ile kıyaslayarak Norveç’e yerleşip yerleşmeyeceklerine karar verir.

Konu hakkında farklı bir uygulamanın yapıldığı unutulmamalıdır. Türkiye’de olduğu gibi net ve herkes için aynı olan asgari ücret uygulaması yoktur. Çalışılan sektöre göre asgari ücretlerde de farklılıklar vardır.

Norveç’te inşaat sektöründe çalışan bir işçinin alacağı asgari ücret 198 Norveç kronu eder. Henüz deneyimi olmayan ve yeni başlayanlar içinse 178 kronluk bir başlangıç yapılır.

Temizlik sektöründe çalışacak ve asgari ücret alacak olan kişilerse 177 kron civarında ücret alırlar. Bahsi geçen bu rakamlar saat bazında hesaplanır çünkü asgari ücret kaç saat çalıştıysanız ona göre verilir.

Norveç’te Tarım Sektöründe Asgari Ücret Ne Kadar?

Norveç’te çalışıyorum diyen ve tarım sektöründe iş bulup başlayan kişiler asgari ücret alırlar. Çalışma saatleri ve ne iş yaptıkları aldıkları maaş doğrudan etkiler.

Tarım sektöründe verilen asgari ücret saat başına 120 kron civarındadır. 18 yaşından büyük olan kişiler bu ücret üzerinden maaşlarını alırlar. 18 yaşını henüz doldurmamış olan kişilerse 110 kron civarında saatlik ücret alırlar.

Tarım sektörü çoğu zaman sezonluk işçi alır. Sezonluk değil de devamlı olarak bu sektörde çalışan biriyseniz maaşınız muhakkak daha fazla olacaktır.

Devamlı çalışanlar genellikle 135 kron üzerinden asgari ücret almaya başlarlar. Kendi alanınızda eğitim aldıysanız ya da özel bir niteliğe sahipseniz saatinize 11 ila 15 kron arasında ekstra ödenmesi de mümkündür.

Norveç’e Yerleşmek İçin Oturma İzni Gerekir mi?

Norveç oturma izni ülkeye yerleşmek için gereken en önemli adımlardandır. Önce bir iş bulup kendinizi davet ettirmeli arkasından çalışma izni için başvuruda bulunmalısınız.

Başvurunuzu yaptıktan hemen sonra onay alıp arkasından oturma izni başvurusunu yapmalısınız. Oturma izni, şartların sağlanması halinde çok da zor değildir.

Göçmenlik için harekete geçmeyi düşünen kişiler önce oturma iznini alıp ondan sonra ikamet süresini doldurmak durumundadır.

Yaşamanız gereken süreyi doldurduktan sonra Norveç’e yerleşme hayalinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Oturma izni olmayan hiç kimsenin ülke sınırlarına yerleşmesi mümkün değildir.

Norveç Oturma İzni Şartları Nelerdir?

  • Oturma izni şartları Norveç için de son derece önemlidir. Bu şartlardan öncelikli olan 18 yaşından büyük olunmasıdır. 18 yaşından küçük olan kişiler oturma izni için bireysel olarak izin alamazlar.
  • Norveç oturma izni şartlarından bir diğeri pasaporttur. Pasaportunuzun 10 yıldan eski olmaması, kullanım süresinin daha uzun süre geçerli olması gerekir.
  • İş için Norveç’e gitmek durumundaysanız kesinlikle davet almak zorundasınız. Oturma izni alabilmenin en temel yollarından biri davettir. İş bulup davet edilmeniz halinde oturma izni alabilirsiniz.
  • Eğitim için Norveç’e gidecekseniz bu durumda eğitim aldığınız kurumdan davet alma şartı bulunur.
  • Norveç’e yerleşmek için oturma izni alacaksanız aranan bir diğer şartta yeterince paranızın olmasıdır. Yeteri kadar paranız yoksa oturma izni onayı almanız zordur.

Norveç Oturma İzni İçin Gereken Belgeler

  • Oturma izni için gereken belgeler dendiğinde akla ilk olarak pasaport gelir. Pasaportunuzun herhangi bir yaprağında yırtık olmadığından, eski ve tarihi geçmiş bir pasaport kullanmadığınızdan emin olmanız gerekir.
  • Nüfus kâğıdı orijinali ve fotokopisi, pasaportun orijinali, 3 adet uygun ölçülerde vesikalık, sabıka kaydı da aranan diğer belgelerdendir. Sabıkanızın temiz olması oldukça önemlidir. Kendi ülkenizde herhangi bir suçtan hüküm giymişseniz oturma izni almanız son derece zordur.
  • Aranan belgelerden bir diğeri sağlık raporudur. Sağlık raporunuzun temiz olması da önemlidir çünkü bulaşıcı ya da riskli rahatsızlığı olan kişilerin oturma izni alması pek de mümkün değildir.
  • Eğitim için oturma izni alacaksanız bu durumda kabul mektubunuzu ve ön kayıt belgenizi muhakkak dosyaya yerleştirmeniz gerekir.
  • Evlilik nedeniyle oturma izni alacaksanız bu durumda evlilik belgenizin de belgeler arasında olduğundan emin olmanız gerekir.

Norveç Oturma İzni İçin Nereye Başvuru Yapmalı?

Norveç oturma izni başvurusu yapacak olan kişiler başvurularını doğru kuruma yaptıklarından emin olmalılar.

Birçok kişi konsolosluk ya da büyükelçilik üzerinden başvuru yapmayı düşünür ancak Norveç oturma izni başvurusu bazı şehirlerde özel vize merkezlerinden yapılır. Bu amaçla kurulmuş olan kurumlara giderek oturma izni başvurusunda bulunmak daha sağlıklı sonuç almayı sağlayacaktır.

Oturma izni başvurularını yapabileceğiniz şehirler Ankara, Antalya ve İzmir’dir. Bu şehirlerde başvuru yaptıktan sonra oturma iznini alabilirsiniz.

Olumlu olan bir başka durumsa Norveç’e girdikten sonra da oturma izni başvurusu yapılabilmesidir. İş görüşmesi yapacaksanız ya da ülkeye uğramak isterseniz aynı zamanda oturma izni başvurusu da yapabilme şansınız vardır.

Norveç Oturma İzni Başvurusu Vekâletle Yapılır mı?

Norveç’e yerleşmeyi düşünen ancak öncesinde oturma izni sürecini doldurmayı uman kişiler oturma izni alabilmek için doğru şekilde başvuru yapmak zorundalar.

Oturma izni başvuru sürecinde işlemlerinizi kendiniz yapmak durumundasınız. Belge toparlama, süreçte yanlış bir adım atmama konusunda yardım alabilirsiniz fakat kuruma gidip başvuru yapmanız gerektiğinde bunu tek başınıza yapmanız gerekiyor.

Norveç oturma izni almayı düşünen kişiler randevularını alıp belgelerini toparlayıp bizzat kendileri başvuru yapmak zorunda.

Norveç Oturma İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Norveç’e yerleşme sürecinde ilk basamak oturma izni alma basamağıdır. Oturma izni almak için başvuru yapan kişiler süreci doğru şekilde hesap etmek durumundadır. Bunun için her belgeyi eksiksiz ve doğru şekilde teslim etmek çok büyük önem taşır. Belgelerinizi teslim ettikten sonra sonuçlanma süresini beklemek gerekir.

Norveç oturma izni başvurusunun sonuçlanma süresi 7 iş günüdür. 7 iş günü sona erdiğinde oturma iznine onay ya da ret alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz.

Reddedilme durumunda sorunun ne olduğunu öğrenip yeniden başvurma şansınız olduğunu unutmamalısınız.

Kalıcı Oturma İzni İçin Kaç Yıl  Gerekir?

Norveç’te vatandaşlık hayali olan kişiler önce geçici oturma izni daha sonra kalıcı oturma izni alırlar. Kalıcı oturma izni süresi boyunca ülkede yaşamaya devam ederler.

Oturma izni süresi dolarken siz de vatandaşlık başvurusunda bulunup bulunmayacağınıza karar verirsiniz. Yalnızca kalıcı oturma izni alarak ülkede kalabilirsiniz fakat vatandaşların sahip olduğu birçok hakka sahip olmazsınız.

Kalıcı oturma izni arkasından Norveçli olmak isteyen göçmenler ikamet ettikleri 10 yılın en az 7 yılını ülke sınırları içerisinde geçirmek zorundalar.

Norveç’te Yaşam Pahalı mı?

Norveç her ne kadar lüks ve zengin bir ülke gibi görünse de yaşam maliyetinin yüksek olduğu unutulmamalı.

Ülkede alınan maaşlar Türkiye ile kıyaslandığında yüksek olabilir fakat harcamalar da bir o kadar yüksektir. Kiralar, yeme içme gibi harcamaların da yüksek olduğunu düşünmeniz kıyaslamayı Türk parası olarak yapmamanız gerekir.

Türkiye ile kıyaslandığında daha fazla kazanabilirsiniz fakat iyi bir maaş almıyorsanız Norveç’te yaşamın çok da ucuz olduğu söylenemez.

Norveç’te Market ve Restoran Harcamaları

Norveç’te market alışverişi yapmak istediğinizde 1 ekmeğe 2 Euro, süte 1.80 Euro, 1 kg patatese 2 Euro, domatese 3 Euro, tavuk kanadına 12 Euro, yumurtaya ise 3.80 Euro vermeniz gerekir. Beraberinde alacağınız 1 kg elma 2.50 Euro, soğan 1.75 Euro, portakal 2.50 Euro muz ise 2.20 Euro olarak bilinir.

Market yerine restoranda yemeği tercih ederseniz bu durumda ucuz bir restoranda bir kişilik yemek yaklaşık 20 Euro civarındadır. İki kişilik iyi bir yemekse 85 Euro kadar tutar. Fast food tarzı besinlerle beslendiğinizde kişi başı 12 Euro gibi bir ücretle karnınızı doyurmanız mümkün.

Norveç’te Ulaşım Ücretleri

Norveç’e yerleştiğinizde ulaşım sizin için çok büyük bir önem taşıyacak. Toplu taşıma araçlarını kullandığınız zaman 1 kişilik gidiş 3.60 Euro civarında olacak.

Toplu taşıma yerine taksi tercih etmek isterseniz standart mesafelerde 9 Euro civarında ödeme yapmanız gerekecek.1 km mesafede 2 Euro ödeme istenecek.

Öğrencilerin ve çalışanların büyük bir kısmının toplu taşıma aracı kullandığı ülkede aylık ulaşım kartları kullanılır. Aylık 75 Euro gibi bir fiyata doldurulan kartlar 1 ay gibi bir süre için yeterli olur.

Sakarya Escort Bayan
Alanya Escort Bayan
Ankara Escort Bayan

“Norveç’e Yerleşmek İstiyorum. Norveç’te Yaşam Rehberi ” hakkında 4 yorum

  1. Bir çok ülke gezdim ama en çok Norveç’i beğendim. İmkanım olsa yılın 6 ayını orada geçiririm. Özellikle Trondheim ve Lillehammer’e aşık oldum. Muhteşem şehirler gitmeyi düşünen varsa pişman olmaz.

    1. Melahat hanım rahatsızlık verdim kusura bakmayın ülkede yaşamış olduğunuz için sizden biraz fikir almak gibi şansım varmı ?
      Norveç’e gitmeyi düşünüyorum nasioip olursa tabi sadece ülke hakkında bir kaç şey soracaktım mesajımı alırsanız yardımcı olmanızı rica ederim efendim
      Hasanbrkk@outlook.com

  2. Merhaba,

    Ben avusturyada yaşıyorum, avusturyada doğup büydüm ve 5 senelik vize alıyorum ama norvece taşınmak istiyorum evliyim onunda 1 senelik vize alıyor gide bilme şansım var mı? Orda kalmak istiyorum vizesi gelip avusturyada da uzata bilirim benim için bi problem olmaz ama orda kalmak istiyoruz eşimle
    Cevap verirseniz çok memnun olurum

    Teşekkür ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir