Vize Vatandaşlık » Yurt Dışına Yerleşmek » Belçika’ya Yerleşmek İstiyorum. Belçika’ya Nasıl Yerleşebilirim?

Belçika’ya Yerleşmek İstiyorum. Belçika’ya Nasıl Yerleşebilirim?

Belçika’ya Yerleşmek İstiyorum. Belçika’ya Nasıl Yerleşebilirim?

Belçika’da yaşamak istiyorum? Belçika’ya nasıl yerleşebilirim? diyenler için Belçika yaşam şartları, maaşlar, ülkenin pahalılığı gibi konuları inceledik. Avrupa’nın sevilen ülkelerinden birisi olan Belçika’da yaşamak istiyorsanız farklı yöntemler arasından sizin için uygun alanı seçebilirsiniz. 

Belçika’da Yaşanır mı?

Yurtdışına yerleşmek isteyen Türklerin sıklıkla sordukları sorular arasında “Belçika yaşamak için nasıl bir ülke?” sorusu ilk sırada yer alır. Ayrıca “Belçika’da yaşamak pahalı mı?” ve “Belçika’da yaşamak güvenli mi?” soruları da merak edilmektedir.

Belçika batı Avrupa’nın yaşayabileceğiniz en güzel ülkelerinden birisidir. Küçük yüzölçümü sayesinde ülkede istediğiniz şehirleri rahatlıkla gezebilirsiniz. Araç ve benzin fiyatları düşüktür. Ayrıca maaşlar da pek çok ülkeye göre daha yüksektir.

3 resmi dile sahip olan ülkede pek çok ülkeden insanlar yaşar. Bu nedenle ülkeye ayak uydurmak oldukça kolaydır.

Belçika’ya Nasıl Yerleşebilirim?

Belçika oturum izni ve vatandaşlık verme esnasında titiz davranan ülkelerden birisidir. Bu nedenle Belçika oturum izni almak için geçerli bir nedeniniz bulunmalıdır.

Belçika’da Şirket Kurmak ve Oturum İzni Almak

Belçika’da oturum izni alıp ülkeye yerleşmek için yapabileceğiniz en iyi şey bir şirket kurmaktır. Pek çok ülkede olduğu gibi Belçika’da oturum izni almak için yalnızca bankadaki paranızı kanıtlamanız yeterli değildir. Sıkı bir planla gerçek bir şirket kurmanız şarttır. Aksi takdirde başvurunuz reddedilir.

Belçika’da şirket kurmak için başlangıçta bir sermaye yatırımı yapmanız gerekmektedir. Bu tutar 12.000 Euro’dur. Ancak masraflarınız bundan çok daha fazla olacaktır. Yalnızca yıllık kira 100.000-150.000 Euro kadardır. Ayrıca şirketin başında üniversite mezunu bir yöneticinin bulunması gerekmektedir. Üniversite diploması ise AB’de geçerli olmalıdır.

Belçika’da şirket kurduktan sonra her yıl oturum izninizi kolaylıkla yeniletebilirsiniz. Ayrıca bir süre sonra Belçika vatandaşlığı için de başvurma hakkınız olur.

Belçika’da Çalışarak Oturum İzni Almak

Belçika’da bir iş bularak ülkede çalışma ve oturum izni almanız mümkündür. İş bulduktan sonraki işlemleriniz iş veren tarafından gerçekleştirileceğinden sizin için son derece kolaydır.

Eğer Belçika’da yeni çalışmaya başlıyorsanız öncelikle b sınıfı çalışma vizesi alırsınız. Bu vize her yıl yenilenmektedir. Eğer iş yeriniz değişirse çalışma izninin güncellenmesi gerekmektedir. 3 ay gibi bir süre içerisinde Belçika B sınıfı çalışma vizesi alabilir ve daha sonra oturum izni için başvuru yapabilirsiniz.

Belçika’da en az 10 sene yaşar ve bu sürenin 4 yılında B sınıfı çalışma izni ile çalıştıysanız Belçika A sınıfı çalışma izni için başvuru yapabilirsiniz. Bu izin süresiz olarak geçerli olacaktır.

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Belçika çalışma izni içeriğimize göz atabilirsiniz.

Belçika Vatandaşıyla Evlilik ve Oturum İzni

Bir Belçika vatandaşıyla evlenmek Belçika’da oturum izni almak için en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Eğer henüz evlilik gerçekleşmediyse Belçika evlilik vizesi alabilir ve evliliğinizi Belçika’da gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra oturum izni için başvurabilirsiniz.

Belçika vatandaşı ile evlilik yaptıysanız ve oturum izni için başvuracaksanız Belçika aile birleşiminden faydalanmanız gerekiyor. Ülkenin aile birleşimi kanunları 2011 yılı sonrasında zorlaşmaya başlasa da eğer gerçek bir evlilik yaptıysanız işiniz zor olmayacaktır.

Belçika’da Yaşanacak En İyi Yer Neresi?

Belçika’ya yerleşmeye karar veren pek çok kişinin aklında hangi şehrin yaşamak için daha iyi olacağı sorusu oluşmaktadır. Bu kararı verirken kişilerin beklentileri ve öncelikleri son derece önemli olmakla beraber bazı ipuçlarını öğrenmek karar verme sürecinde yardımcı olabilir.

  • Belçika’da nerede yaşasam? diye düşünen pek çok kişinin seçimi Brüksel’den yana olmaktadır. Bu durumun nedeni Brüksel’in Belçika’nın başkenti olması ve pek çok imkana ev sahipliği yapmasıdır.
  • Belçika’da yaşanacak şehirler arasında son zamanlarda popüler olmaya başlayan seçeneklerden birisi olan Antwerp genç nüfusu ile dikkat çekiyor. Genel olarak İngilizcenin kullanıldığı şehirde pek çok kültürü deneyimleme şansı bulunursunuz. Ayrıca hareketli bir yaşam vardır.
  • Nostaljik görünümleriyle Belçika’nın en nostaljik şehirlerinden birisi olan Bruges turistlerin uğrak noktalarından birisidir. Ev kiralarının düşüklüğü nedeniyle yabancıların sıklıkla yaşadıkları şehirler arasında yer alır. Samimi ve küçük bir şehirde yaşamayı seviyorsanız Bruges’in merkezine daha uzak olan Sint-Andries ve Sint-Michiels bölgelerini değerlendirebilirsiniz.
  • Belçika’da eğitim almak isteyenler için en popüler şehirlerinin başında Gent yer alır. Sunduğu başarılı eğitim ile ön plana çıkan Ghent üniversitesi sayesinde bölgenin genç nüfusu artmıştır. Nehir manzaralı evleri ile göçmenlerin ilgi gösterdiği şehirlerden olan Gent bölgesi aileler ve öğrenciler için uygundur.
  • Öğrencilerin yanı sıra çalışanlar için de ideal bir seçim olan Louvain-la-Neuve, doğa ile bütünleşmiş bir yerleşim yeridir. Üstelik Brüksel’e de yalnızca 30 km uzaklıktadır.
Belçika Pahalı Mı? Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar

Belçika Pahalı Mı? Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar

Belçika’da Yaşam Şartları

Belçika, yaşam şartlarının yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Para birimi olan Euro kullanması, Türkiye’den turist olarak giden kişiler için Belçika pahalı algısı yaratıyor olsa da Belçika’da çalışıyor olmanız durumunda bu pahalılık ortadan kalkacaktır. Maaşınızı Euro üzerinden aldığınızda ülkede rahatlıkça yaşayabilirsiniz.

Belçika’da Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar

Belçika’da maaşlar; Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının üzerindedir. Sektörlere göre farklı asgari ücretler uygulanır. Ancak çalıştığınız sektörde bir asgari ücret belirlenmemişse devlet tarafından belirlenen en alt rakamlar kabul edilir.

Belçika’da asgari ücret 2020 yılı için 1593 Euro’dur. Haftalık çalışma saatleri ortalama 38 saat kabul edilmektedir. Eğer Belçika’da staj yapacaksanız ve yaşınız 21’in üzerinde ise Belçika staj maaşının en az 751 Euro olduğunu bilmelisiniz.

Yapılan araştırmalar Belçika ortalama maaşların brüt olarak yıllık 62.000 Euro seviyesinde olduğunu göstermektedir. Vergiler düşüldüğünde bu tutar 38.000 Euro civarına düşer.

Ülkede hizmet sektöründeki ücretler genellikle standart olmakla beraber profesyoneller için çok daha yüksek maaşlar teklif edilmektedir.

  • Belçika yazılım mühendisi maaşı yıllık 55.000 Euro civarındadır.
  • Belçika mühendis maaşları ortalama 46.000 Euro kadardır.
  • Yöneticilerin maaşları 80.000 Euro’yu bulmaktadır.
  • Belçika muhasebe çalışanlarının maaşları ise yaklaşık 50.000 Euro’dur.

Belçika Ev Kiraları

Belçika’da kiralık ev bulmak genellikle zor değildir. Yılın hemen her döneminde aradığınız kriterlerde evler bulabilirsiniz. Yaşadığınız bölgenin yerel gazetelerinin yanı sıra, internet siteleri ve sosyal medyadan da faydalanabilirsiniz. Ayrıca göçmenler için kurulan çeşitli kuruluşlar da bu süreçte size yardımcı olabilir.

Belçika’da evler çoğu zaman eşyasız olarak kiraya verilmekle beraber biraz uğraşırsanız eşyalı kiralık evler bulmanız da mümkündür. Evi kiralarken 2-3 aylık depozito istenmesi normaldir. Belçika’da ev kiraları ise yaşadığınız şehir ve bölgeye göre değişiklik gösterebilmekle beraber ortalama 700-800 Euro arasındadır.

Belçika İş İmkanları – Belçika’da Nasıl İş Bulabilirim?

Belçika Schengen ülkelerinden birisidir. Bu sayede AB ülkelerinde yaşayan kişiler diledikleri gibi ülkeye yerleşebilir ve iş arayabilirler. Ancak Türkler söz konusu olduğunda iş farklı işlemektedir. Eğer geçerli bir nedeniniz yoksa Belçika oturum izni alıp Belçika’ya yerleşmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle ülkeye gelmeden iş bulamanız gerekmektedir.

Belçika’da iş bulmak için Türkiye’deki Belçika ile iş birliği yapan şirketlerden faydalanabileceğiniz gibi Belçika iş ilanları sitelerini de ziyaret edebilirsiniz. Ülkede göçmen sayısı fazla olduğundan doğrudan yabancılara yönelik iş imkânları da bulunur. Bu ilanlara başvurabilirsiniz. Pek çok iş veren online mülakatlarla iş arayanlara kolaylık sağlar.

Belçika’da iş arayanlarda göz önünde bulundurulan en önemli kriter dildir. Belçika’nın 3 resmi dili bulunur. Bunlar; Almanca, Fransızca ve Felemenkçedir. Bu dillerden en az 2 tanesini biliyor olmanızda fayda vardır.

Belçika’da Yaşayan Türkler

Belçika; Türklerin en çok yerleştiği ülkelerin ilk sıralarında yer alır. Geçmiş yıllarda daha çok işçi olarak ülkeye yerleşiliyor olsa da günümüzde pek çok farklı mesleğe sahip Türk Belçika’da profesyonel olarak çalışmaktadır.

Ülkedeki göçmen sayısı 1 milyona yaklaşmıştır. Belçika’nın nüfusunun 12 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde bu sayı oldukça yüksektir.

“Belçika’ya Yerleşmek İstiyorum. Belçika’ya Nasıl Yerleşebilirim?” hakkında 4 yorum

  1. Merhabalar,belçikaya yerleşmek istiyorum iş bulup gelmek istiyorum fakat türk işyerlerini firmalarını nasıl bulabilirim ve irtibata geçebilirim.bu konuda yarcımcı olabilir misiniz.? tesekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir