Küba’da oturma izni almak, gerekli bazı şartları kapsayan bir süreçtir. Bu şartlar sağlandıktan sonra Küba’da çalışan veya öğrenci gibi statülerle kısa/uzun süreli oturum izni alma süreci, Kübra Göçmenlik Bürosu tarafından değerlendirilerek tamamlanmaktadır.
İçeriğimize başlamadan önce Küba’ya Nasıl Yerleşilir? başlığına da göz atabilirsiniz.
Sayfa İçerisindekiler
Küba’da Oturum İzni Alma Şartları
Küba oturma izni şartlarının en önemli adımı, oturum izni almak isteyen kişinin Küba’ya giriş yapmış olmasıdır. Giriş yapabilmek için Küba giriş kartı gereklidir.
Küba giriş kartı, vize görevini üstlenen bir belgedir ve bu kartı temin edebilmek için pasaportun güncel olması, en az 2 sayfasının boş olması ve oturum izni tarihinden itibaren 6 ay geçerliliği bulunması gerekmektedir.
Küba’da oturum izni alabilmek için kişinin herhangi bir suç geçmişi olmaması ve hâlihazırda yasalara aykırı bir eylemle suçlanmıyor olması gerekmektedir.
Küba kısa süre oturum izni başvurusunda kişinin evli olması şartı aranmıyorken süresiz oturum izni başvurusunda Küba vatandaşı biriyle evlenmiş olması şartı aranmaktadır.
Küba uzun süreli oturum izninin alınabilmesi için, Küba vatandaşıyla evli olmanın yanı sıra Küba’nın banka hesaplarında 5000 Küba Pezosu(38.000 TL) bulunması gerekmektedir. Ayrıca, oturum izni almak isteyen kişinin belirli bir geliri olması ve Küba’da geçimini sağlayacak finansal yeterliliğe sahip olması şartı aranmaktadır.
Küba Uzun Süreli Oturum İzni Almak
Küba’da uzun süreli eğitim, ticaret, evlilik gibi gerekçelerle oturum izni almak için Küba vizesine ihtiyaç vardır. Bunun için öncelikle, Küba’ya seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olan ve 2 sayfası boş pasaporta sahip olmak gerekir. Bu pasaport sayesinde 30 günlük Küba vizesi alınabilir.
Küba’da oturum hakkına sahip olmak için 30 günlük vizenin var olması gereklidir. Vizeyle birlikte alınabilen oturum izni, Küba Göçmenlik Bürosu’ndan sağlanır. Küba Göçmen Bürosu aracılığı ile uzun süreli vize alınarak oturum hakkına sahip olunabilir. Bunun için, büronun istediği evraklar doğru ve eksiksiz bir şekilde zamanında teslim edilmelidir.
Küba Öğrenci Oturum İzni Almak
Küba’da öğrenci olmak kısa süreli oturum izniyle gerçekleştirilebilir. Ancak daha sonra, gerekli şartlar sağlandığında daimi oturum izni de verilebilir.
Küba’da öğrenciler, 4000 Küba Pezosu miktarınca burs alabilmektedirler. Aynı zamanda devlet, öğrencilerin ikamet ettikleri yerlerden düşük vergiler alarak öğrencilere birçok yardımda bulunmaktadır. Küba öğrencileri gibi yabancı ülkelerden oturum izniyle gelen öğrencilere de aynı imkânlar sağlanmaktadır.
Küba eğitim sisteminde öğrencilere ayrıca tuvalet kâğıdı, diş macunu, havlu, sabun gibi temel temizlik ihtiyaçlarını sunulmaktadır. Öğrenciler herhangi bir fiyatlandırmaya dâhil olmadan temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmektedir.
Küba’da Süresiz Oturma İzni Nasıl Alınır?
Küba’da süresiz oturum izni almak için, bir Küba vatandaşıyla evli olmak veya Küba’da kalıcı oturum iznine sahip olan anne, baba, çocuklar gibi 1.dereceden bir akrabanın bulunması gerekir. Küba’da kalıcı oturum iznine sahip olan kişi, Küba vatandaşıyla aynı hak ve sorumluluklara sahiptir.
Küba’da evlilik yapmış veya 1.dereceden akraba olan bireyler kolaylıkla süresiz oturum izni alabilirler. Bunun için, bahsi geçen Küba vatandaşının adresinde ikamet edilmesi gerekir. Bu adreste ikamet etmenin reddedilmesi durumunda, Küba’dan gayrimenkul satın alma şartıyla farklı bir adrese geçiş yapılabilir.
Küba sınırsız oturum izni başvurusu yapan kişinin bir Küba vatandaşıyla evlenmesi durumunda, oturum izni için gerekli evraklara ek olarak birkaç form daha istenir. Bunlar; Küba tarafından resmi olarak verilmiş evlilik cüzdanı, Küba vatandaşının ve oturum iznine başvuran kişinin kimlik belgelerinin ön-arka yüzlerinin fotokopisi, Küba vatandaşı olan kişinin resmi vatandaş olduğuna dair verilen Küba vatandaşlığı kayıt formudur.
Küba’da kalıcı oturum iznine sahip olmak için yapılması gerekenler, öncelikle oturum izni talep dilekçesi oluşturmaktır. Bu dilekçe İspanyolca diliyle kaleme alınmalı, kişinin Küba’da kalıcı oturum iznine sahip olma talebinin nedenleri açıklayıcı bir üslupla ve eksiksiz dil hâkimiyetiyle ifade edilmelidir. Ardından talep dilekçesi Küba Cumhuriyeti’ne iletilerek başvuru tamamlanmış olur.
Küba’da Süresiz Oturma İzni Alma Şartları Nelerdir?
Küba’da kalıcı oturum iznine sahip olmak için belirli bazı şartlar vardır. Kişi bu şartları eksiksiz bir şekilde karşılayamadığı durumda kalıcı oturma izni onayını alamaz. Küba’da kalıcı oturma iznine sahip olmak için;
- Kişinin geçmişine dair herhangi bir suç sabıkası olmaması ve hâlihazırda bir suçla yargılanmıyor olması,
- Kişinin herhangi bir bölgeye olan yurtdışı yasağının bulunmaması,
- Küba Cumhuriyeti’ne iletilecek olan kalıcı oturum izni talep dilekçesinin eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olması,
- Kişinin maddi durumunun Küba şartlarına yetecek düzeyde olması ve kendini idame ettirebilecek bir konumda bulunması,
- Küba kalıcı oturum izni başvuru formu da denilen, kişinin kendi otobiyografisinin yer aldığı bilgileri içeren metnin doğru bilgilerle ve eksiksiz şekilde doldurulmuş olması gereklidir. Bu formda istenenler; ad-soyad, doğum tarihi ve yeri, Türkiye ve Küba’daki mevcut adres, yabancı dil düzeyi, iş hayatı deneyimi, sertifika ve diploma bilgileri gibi kişisel bilgilerden oluşur.
Küba daimi oturum iznine sahip olan kişiler, Küba vatandaşlarıyla aynı ayrıcalıklara sahiptir. Küba oturum izni sahipleri de vatandaşlar gibi gayrimenkul ve araba gibi değerli eşyalara sahip olabilirler. Ancak alınabilecek gayrimenkul sınırı 2 adettir.
Küba’da öğrenci oturum iznine ve kalıcı oturum iznine sahip olan kişiler devlet tarafından verilen yardımları alabilirler. Küba oturum izniyle gelen kişilere vatandaş gözüyle bakmakta ve üst düzey bir hizmet anlayışıyla yaklaşmaktadır. Süresiz oturma iznine sahip bireyler, Küba vatandaşları gibi, Küba devleti tarafından sağlanan gıda yardımlarını başvuru yaparak kolaylıkla alabilirler.
Küba’da süresiz oturum iznine sahip olan bireyler, firma senet yatırımları ve ticari yatırımlar yapma hakkına sahiptirler. Ayrıca, Küba vatandaşları gibi sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanmak için sağlık sigortası kapsamında başvuru gerçekleştirebilirler. Küba’da kalıcı oturum iznine sahip bireyler Küba vatandaşlarıyla aynı hak ve sorumluluklara sahip şekilde yaşarlar.
Küba Oturum İzni Başvuruları Ne Zaman Sonuçlanır?
Küba oturum izni başvuruları, diğer ülkelerden alınması talep edilen oturum izni başvurularına nazaran daha kolay ve hızlı sonuçlanmaktadır. Küba, süreli ve süresiz oturum izni başvurusunda bulunan kişilerin teslim etmesi gerekli belgelerini inceler. Bu inceleme sürecinde göre başvuru onay süresi de uzar.
Oturum izni başvurularında eksik veya yanlış bilgiler olduğu anlaşılan bir kişinin oturum izni başvurusu onaylanmaz ve kişiden bu belgeleri eksiksiz getirmesi istenir. Bu gibi durumlarda oturum izni başvuru sonuçları 6 aya kadar uzayabilmektedir. Başvuru işlemlerinde herhangi bir problemle karşılaşılmaması durumunda ise 2 ay gibi bir sürede sonuçlanabilmektedir.
Küba Oturum İzni Ücretleri Ne Kadar?
Küba yabancı uyruklu oturma izni ücretleri, Küba vizesi başvuru hizmeti veren vize işlem merkezlerine göre değişiklik gösterir. Ankara merkezli Küba Büyükelçiliği, Küba vize ücreti olarak 195 TL belirlemiştir. 195 TL’ye 30 günlük Küba vizesi alınabilmektedir.
Küba’da oturma iznine sahip olmak için öncelikle 195 TL olan Küba vizesi ücretinin ödenmesi gerekir. Ardından, Küba’da bulunan yetkili kurumlara oturma izni için başvurulur. Küba Göçmenlik Bürosu oturma izni ücretlerini, kişinin başvuru yaptığı oturum izni türüne (ticaret, eğitim, aile) göre belirler.