Amerika’ya yerleşmek dünyanın pek çok ülkesinde hayal edilen hemen herkesin istediği adımlardan biridir. Bir çeşit rüya ülkesi olarak tanımlanan Amerika birçok kişinin merak ettiği, gezip görmek istediği ülkeler arasındadır.
Gezmek dışında Amerika’da yaşamak isteyen kişi sayısı da yadsınamayacak kadar çoktur. Hayatını farklı bir ülkede idame ettirmek isteyen kişiler ilk olarak Amerika’yı düşünürler.
Amerika’da yaşam şartları pek çok ülkeye kıyasla daha iyidir. Bu da dışarıdan göç almayı arttırır.
Hindistan gibi kalabalık ülkelerden binlerce kişiye ev sahipliği yapan Amerika dünya vatandaşlarına kapılarını açar. Ne var ki yerleşmek için gerekli prosedürleri yerine getirmek o kadar kolay değildir.
Sayfa İçerisindekiler
Amerika’ya Nasıl Yerleşilir?
Amerika’ya nasıl yerleşilir sorusunun cevabı birkaç çeşittir. Ülkeye yerleşmek isteyen kişiler kendilerine uygun olan yolu bulup ona göre prosedürleri yerine getirebilirler.
Amerika’ya gitmek için tercih edilen ilk yol eğitimdir. Gerek üniversite eğitimi gerekse dil eğitimi ülkeye yerleşmek isteyenler için en temel yoldur. Eğitim için göç edildiğinde prosedürlerin biraz daha hafiflediği görülür.
İş bulmak da Amerika’ya yerleşmek için iyi bir alternatiftir. İş bulup Amerika’da yaşamak birçok kişinin başardığı yollardandır. Önemli olan doğru adımlarla iş bulabilmektir.
Evlilik yolu da Amerika’ya yerleşmek için iyi bir alternatiftir. Evlenerek ülkeye yerleşip istediğiniz kadar Amerika’da kalabilirsiniz. Evliliği gerçekleştirmenin ve sonrasında yürütebiliyor olmanın önemini unutmamanız gerekir.
Amerika Oturum İzni
- Amerika’da oturum izni almanın ilk yolu ebeveynlerdir. Kişinin ebeveynlerinden herhangi birisi Amerika vatandaşı ise oturma izni almak çok kolaydır. Siz farklı bir ülkede büyümüş olsanız dahi oturma izni alabilmeniz için ebeveynlik yardımcı olur. Anne ya da babanızdan herhangi biri Amerikalı ise oturma izni başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Oturma izni almayı sağlayan bir başka yol Green Card’dır. Ülkede uzun süre yaşamanızı sağlayan bu kart çekiliş ile alınır. Şartları yerine getirdikten sonra Greeen Card sahibi olunabilir.
- Yatırım yoluyla oturma izni almak da mümkündür ancak diğer şartlara kıyasla daha zordur.
- Evlilikle oturma izni alma fırsatı Amerika’da da mevcuttur.
- Çalışma iznine dayalı oturma izni de alınabilir.
Amerika’da Yatırımla Oturum İzni Nasıl Alınır?
Amerika’da yatırımla oturum izni almak birçok kişinin merak ettiği konu başlıklarındandır. Özellikle diğer şartların zor olduğu düşünüldüğünde yatırım çok daha mantıklı bir hamle olur.
Paranız varsa yatırımla oturma izni almayı düşünebilirsiniz. Bunun için kullanmanız gereken para her yıl değişir. Yapılan son düzenlemelerin ardından 500 bin Dolar ile 1 milyon Dolar arasında yatırım bedeli kararı alınmıştır.
Yatırımla oturum izni alabilmeniz için ihtiyacınız olan bir başka şey E-5 vizesidir. Vizeyi temin ettikten sonra göçmenlik bürosuna başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sonrasında yönlendirmeler yapılır ve 2 yıl için oturum izni almanız sağlanır.
Amerika’da Green Cardla Oturum İzni Almak
1990 yılından bu yana kullanılan Green Card, Amerika’da oturmanın yoludur. Bir çeşit çekiliş olan bu sistemde çekilişse dâhil olup Green Card çekiliş gününü beklersiniz. Şansınız açık olursa kurada çıkar süresiz şekilde Amerika’ya yerleşme şansı yakalarsınız.
İnternet üzerinden de katılabileceğiniz çekiliş için hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur. Katılıp şansını deneyen binlerce kişi arasında 55 bin kişi Green card almaya hak kazanır.
ABD Resmi Göçmenlik Bürosu’na başvuru yaparak Green Card çekilişine dâhil olabilirsiniz. Kartla beraber birçok avantaja sahip olursunuz. Her şeyden önce Türk vatandaşlığınız devam eder.
5 yıl sonrasında kendi vatandaşlığınızı kaybetmeden ABD vatandaşı olursunuz. İster kamuda ister özelde çalışma şansı yakalarsınız. Henüz eğitiminiz yoksa indirimle eğitim hakkı elde edersiniz.
Amerika Green Card Almanın Şartları
Amerika Green Card sahibi olabilmeniz için eğitim durumunuzun lise denkliğinde olması gerekir. Kartı 21 yaşında küçükler de alabilir ancak lise eğitiminin tamamlanmış olması şarttır.
Lise eğitimi olmayan kişiler en az 2 yıllık mesleki uzmanlık belgesi olması gerekir. Ayrıca bir iş yerinde uzun süreli çalışma zorunluluğu da bulunur. Karta sahip olabilmek için kendinize ve ailenize bakabileceğinizi kanıtlamanız önemlidir.
İş hayatına atılan ya da eğitim alan kişiler bu kartı aldıklarında süresiz oturma izni elde etmiş olurlar.
Amerika’ya Yerleşmek İçin Çalışma İzni
Amerika çalışma izni ülkeye yerleşmeyi düşünen kişilerce çok sık konuşulur. Amerika’ya yerleşmeyi ve uzun süre burada ikamet etmeyi düşünüyorsanız çalışarak kendinize bakmak zorundasınız.
Ülkede iş bulup sonrasında çalışma izni aldığınızda süreç daha sağlıklı ilerler.
Çalışma izni için öncelikle bir iş yerinden teklif almalısınız. İş yerine CV gönderip kabul edildikten sonra firma size teklif mektubu gönderir. Arkasından bu mektupla beraber çalışma izni belgelerinizi toparlayıp başvuru yaparsınız.
Başvuru sürecinde hem firmayla hem de sizinle görüşülür. Firma neden size ihtiyaç duyduğunu anlatır, siz de iş için yeterli olduğunuzu kanıtlarsınız. Sonrasında çalışma izni başvurunuz değerlendirilip sonuca ulaştırılır.
Amerika Çalışma İzni için Gerekenler ( Detaylı Belgeler)
Çalışma izni için gerekli evraklar arasında ilk olarak pasaport olmalıdır. Pasaportunuzun en az 6 ay daha kullanılabilir olması gerekir. Ayrıca hiçbir yaprağında yırtık ya da eksik bulunmaması gerektiğini de unutmamalısınız.
Amerika çalışma izni için teslim edilmesi gereken bir başka belge nüfus cüzdanı fotokopisidir. Ayrıca güncel tarihli 2 tane biyometrik fotoğraf ve çalışma izni dilekçesi de teslim edilmelidir.
Sabıka kaydınız ve sağlık raporunuz da temiz çıkarsa çalışma izni belgelerinizi rahatlıkla teslim edebilirsiniz.
Amerika’da Yaşam Şartları
Amerika’ya nasıl giderim sorusunu soruyorsanız uçakla seyahat etmeniz gerekir. Uçuş konusunda karşınıza iki alternatif çıkar. Bunlardan ilki direk uçuş diğeri ise aktarmalı uçuştur.
Çoğu zaman Türkiye’den direk Amerika’ya uçuş bulabilirsiniz ancak bulamadığınız zamanlarda Londra, Amsterdam, Frankfurt gibi şehirler üzerinden aktarma yapmanız da mümkündür. İsteyenler için Roma ya da Madrid aktarmalı uçuşlar da vardır.
Direk uçuşlar, aktarmalı uçuşlara kıyasla daha kolay ve pratik olur. Zamandan tasarruf edebilmek amacıyla önceliğin direk uçuşa verilmesi gerektiği söylenebilir.
Amerika’da Ulaşım
Amerika’da ulaşım çoğu zaman karayolu üzerinden yapılır. Kişisel araçların dışında otobüsler ve taksiler kullanılır.
Ülkenin hemen her yerine ulaşan otobüsler için duraklardan bilet temin edebilmeniz mümkündür. Günlük, tek kullanımlık, haftalık ya da aylık olarak otobüs bileti satın alabilirsiniz.
Otobüs dışında New York, Boston gibi büyük şehirlerde metro da sıklıkla kullanılır. Hem ekonomik olduğu için hem de zamanı daha iyi değerlendirmeye yardımcı olduğu için metro kullanımı da avantajlıdır.
Şehir içi yerine şehirlerarası seyahat etmek isterseniz otobüslerle beraber coach türü araçları da kullanabilirsiniz. Çok ekonomik olduğu için biletleri kolay tükenen bu araçlar toplu taşımanın en avantajlı ulaşım araçlarıdır.
Ülkede şehirler arasında her an bilet bulabileceğiniz bir başka yol da trendir. Zaman sıkıntınız olmadığında tren kullanmanız da yararlı olur.
Amerika’da Kiralar Ne Kadar?
Amerika’da kiralar eyaletlere göre değişiklik gösterir. Her eyalette farklı olan durumlar şehirlerde de değişken olabilir. Kira konusunda en pahalı şehir New York’tur.
New York’ta tek kişilik küçük bir daire kiralamak istediğiniz zaman 1500 Dolar civarı kira bedeli ödersiniz. Kalabalık bir aileyseniz ödeyebileceğiniz kira bedeli 5000 Dolara kadar çıkar.
New York yerine ülkenin genel durumuna bakıldığında kiralar çoğu zaman daha uygundur. 1 kişilik dairelerin 800-900 Dolar civarında olduğu, kalabalık aileler için kiraların 3000 Dolar civarında seyrettiği söylenebilir.
Kimi şehirlerde ev kiralamak çok zordur çünkü talep ve fiyatlar oldukça yüksektir. Böyle durumlarda biraz daha taşraya kaymak gerekir. Hem uygun fiyatlı hem de daha rahat ev bulmak mümkün olur.
Amerika’da Maaşlar Ne Kadar?
Amerika’da maaşlar mesleğe ve çalışılan eyalete göre değişkenlik gösterir. Hangi meslekler daha popülerse kazançları da o ölçüde artar.
Amerika’da çalışan bir İngilizce öğretmeni aylık 4500 Dolar maaş alırken muhasebeci 4600 Dolar civarında kazanır. Herhangi bir ofiste sekreterlik yapan biri 2700 civarında maaş alırken mağazalarda müdür yardımcılığı yapan kişi 2500 Dolar kazanır.
Amerika’da çiftçilik yapıyorsanız 2100 Dolar, çobanlık yapıyorsanız 3000 Dolar, veterinerlik yapıyorsanız 6500 Dolar kazanırsınız. Ülkede denizcilikle geçinen kişilere 2900 Dolar maaş verilirken, tamirciler için 3900 Dolar maaş verilir. Tamirciliği yaptığınız firmaya göre maaşın ciddi şekilde fark ettiğini de aklınızda bulundurmalısınız.
Bir inşaat mühendisinin 6000 Dolar kazandığı Amerika’da fotoğrafçıysanız 4200 Dolar, psikologsanız 9700 Dolar maaş alırsınız.
Amerika’da Asgari Ücret Ne Kadar?
Amerika’da asgari ücret saat bazında hesap edilir. Çalışan kişiler saat başına 7,25 Dolar kazanırlar. Gün içinde ortalama 8 saat kazanan biri günlük 58 Dolar kazanır.
Yapılan denetimler ve görüşmeler sonucunda asgari ücreti 2 katına çıkarmayı düşünen ABD bu konuda hazırlanan yasa tasarısını onayladı. Kısa süre içinde 2 katına çıkacak olan asgari ücret bu şekilde çalışan kişilerin daha rahat yaşamasını sağlayabilir.
Özellikle yaşamın pahalı olduğu büyük şehirlerde hayatta kalmak, yaşam masraflarını karşılayabilmek çok daha kolay olur.
Amerika’da Hangi Sektörde Çalışmalı?
Amerika’da yaşamak ve çalışmak birçok kişinin hayali olabilir ancak doğru adımlar atılmadığında büyük sıkıntı yaşanır. Doğru sektöre giremeyen kişiler, ülkede yaşama konusunda güçlük çekerler.
Kazançları yüksek ve konforlu gibi görünse de yeterince para kazanılmadığında Amerika’da yaşamanın da hiçbir avantajı kalmaz.
Doğru adımı atabilmek için öncelikle eğitiminize uygun mesleği tercih etmelisiniz. Hangi alanda yeterliliğiniz varsa ona yönelmelisiniz.
Uzmanlaşmış olan kişiler çalıştıkları firmadan daha yüksek maaş alabilirler. Bu konuda sektörde en popüler olan kesim bilişimciler, bilgisayar yazılımcıları, mühendisler, doktorlar ve avukatlardır.
Amerika’da psikologlar ve kişisel yatırım yapan kişiler de yüksek kazanç elde ederler. Bu sektörler tercih edildiğinde daha konforlu yaşam mümkündür.
Amerika’da Yaşam Şartları Nasıl?
Amerika’da yaşam şartları incelendiğinde konforlu bir yaşam göze çarpar. Pek çok ülkeye kıyasla çok daha iyi bir noktada olan Amerika herkese eşit şartlar sunmaz.
Çalıştığınız şehir, sektör, firma alacağınız maaşı belirlemede etkilidir. Aynı şekilde masraflarınız da değişkenlik göstereceği için yaşam şartı kişiye göre değişir.
Ülkenin çok popüler olmayan eyaletlerinde hayat ucuzdur. Kiralar, faturalar, ulaşım ve geçinmek daha uygun fiyata sağlanır. Büyük eyaletlerin popüler şehirlerinde ise daha ağır şartlar söz konusudur.
İşçi olarak New York’ta bulunursanız hayatta kalmanız çok zor olur. Yüksek maaşlı nitelikli mesleğiniz varsa yaşam şartlarına daha kolay ayak uydurursunuz.
Amerika’da Yeme İçme Masrafları
Amerika’da yeme içme dendiği zaman aklınıza 2 alternatif gelmeli. Birincisi evde yeme içme, ikincisi ise dışarıda yeme içmedir.
Evde yeme içme için market alışverişi yapıp masraflarınızı hesap edebilirsiniz. Dışarıdan yerseniz günlük kaç öğün yediğinizi ve ne kadara mal olduğunu hesap etmeniz gerekir.
Market masraflarına bakıldığında 1 kg tavuğun 5 Dolar, patatesin 3 Dolar, peynirin 10 Dolar, etinse 10 Dolar kadar ettiği görülür. Bunun yanında yumurtanın 3 Dolar, kolanın 1 ya da 2 Dolar, konserve bakliyatların 1 Dolar, dondurulmuş gıdalarınsa 2 ila 5 Dolar arası olduğu söylenebilir.
Dışarıdan yemek isterseniz fast food tarzı gıdalara öğün başına 5 ila 7 Dolar ödeyerek karnınızı doyurabilirsiniz.
Amerika’da Giyim Masrafları
Amerika’da masraflar arasında en çok yer tutan başlıklardan biri de giyimdir. Giyim konusunda Türkiye’den daha iyi bir noktada olsa da Amerika’nın da pahalı olduğu söylenebilir.
Pahalı alışveriş yapmak istemeyenler için ülkenin pek çok noktasında bulunan outlet center alternatifleri yer alır. Bu noktalarda dilediğiniz indirimi yakalayıp istediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz.
Giyim masrafları arasında 1 pantolonu 40 Dolara, elbiseyi 39 Dolara alabilirsiniz. Ayrıca ayakkabı almak istediğinizde 50 ila 100 Dolar arasında alışveriş yapabilirsiniz.
Bir tişörtü 10 ila 50 Dolar arasında alabilirken kazak için 30 ila 70 Dolar arasında ödeme yaparsınız. Tercih ettiğiniz marka ve mağazaya göre fiyatlarda değişiklik olabilir.
Amerika’da Spor ve Aktivite Masrafları
Amerika’da sinema, spor gibi boş zaman aktivitelerine zaman ayırmak isterseniz maliyetini hesap ederek adım atmalısınız.
Spor salonuna kayıt olup spor yapmak isteyen biri üyelik bedeli olarak aylık 45 Dolar öder. Spor salonuna ve tercih edilen eyalete göre değişiklik gösteren fiyatlar 100 Dolara kadar çıkar.
Spor salonu yerine alan kiralama da mümkündür. Tenis oynamaktan keyif alıyorsanız Amerika’da tenis kortu kiralayabilirsiniz. Saatlik kiralanan alanlar sporun türüne göre farklı fiyatlandırılır. 1 saatlik tenis kortuna 15 Dolar istenir.
Spor yerine sinema tercih ederseniz bilet fiyatları 12 ila 15 Dolar arasında değişir.
Amerika’da Eğitim Masrafları
Amerika’ya eğitim amacıyla gelen kişi sayısı da bir hayli fazladır. Üniversite eğitimi almak ya da dil konusunda kendini geliştirmek isteyen kişiler aldıkları eğitime göre maliyet çıkarırlar. Masraflarınızı bilmek yaşam koşullarınızın kalitesini arttırmanıza yardımcı olur.
Detaylı bilgi için Amerika’da eğitim almak içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Amerika’da devlet okullarının 17.000 Dolar maliyeti olurken özel okulların 50.000 Dolardan başlayan eğitim maliyetleri olur.
4 yıllık üniversite okuyan öğrenciler devlet okullarına 35.000 Dolar öderken özel okullara 50 bin Dolardan fazla öderler. Dil okullarında ise masraf daha azdır.
Amerika’da Yurt Masrafları
Amerika’ya eğitim için giden kişiler çoğu zaman yurtlarda kalırlar. Yüksek geliri olmayan kişilerin ev yerine yurt tercih etmesi çok daha mantıklı olur. Yurtlarda kalmayı düşünen kişilerin ödeyeceği para aylık 3.000 Dolar ile 6.000 Dolar arasında değişir.
Orta halli yurtlarda 4.000 Dolar civarında kalmak mümkündür. Biraz daha lüks yemekli, spor salonu olan yurtları tercih ederseniz 7 ila 8 bin Dolara da yurt bulabilirsiniz.
Okullar göz önüne getirildiğinde binlerce okulun kendi yurdu olduğu unutulmamalıdır. Okulun kendi yurdunda kalan öğrenciler masraf konusunda da kaygı duymazlar. Yurtlarına ödedikleri paranın içinde yeme, ısınma masrafları da vardır.
Amerika’da Araç Kiralama Masrafı
Amerika’da çalışan kişiler kısa süre içinde kendi araçlarını satın almak isterler. Sivil araç kullanmak isteyenler kişisel araç satın almanın masraflı ve uzun süreli prosedür gerektiğini aklında bulundurmalıdır. Bu noktada satın alma yerine kiralama alternatifini değerlendirebilirler. Kiralama firmaları ülkenin her şehrinde bulunur. Günlük, haftalık ya da aylık hizmet verirler.
Araç kiralamak isteyen kişiler ekonomik sınıf araç kiralarlarsa 9 ila 15 Dolar arasında rahatlıkla araç kiralayabilirler.
Orta sınıf araç kiralanmak istenirse 20 ila 50 Dolar arasında araç kiralamak mümkün. Daha lüks özel araçlarda ise 100 Dolardan 400 Dolara kadar araç kiralama fırsatları yaratılabilir.
Amerika’ya üniversite eğitimi gerekçesiyle geldim ve yerleştim. İş imkanlarını Eğer yerleşmek istiyorsanız en temel yol eğitim için gelmekten geçiyor. Eğitim için geldiğiniz zaman prosedürler biraz daha hafifliyor gibi geldi bana bilginiz olsun. Meslek alanında yönelmek istediğiniz yönde işler bulma imkanınız tamamen size bağlı. Yerleşmek için gelen insanlardan geri dönmek zorunda kalanlar oluyor. Benimle beraber eğitim için gelen 4 arkadaşımın 2 si burada iş imkanı buldu ve kaldı. Fakat diğer 2 arkadaşım dönmeyi tercih ettiler. İş bulamadıkları için mi yoksa farklı sebepten mi döndüler bilmiyorum. Bir şeylere karar verirken çok dikkatli düşünmelisiniz.